Jump to content

Termal Kirlenme Nedir?


Önerilen İletiler

Fazla miktarda soğutma suyuna gereksinim gösteren endüstrilerden çıkan suların girdikleri ortamda sıcaklık yükselmesine ve çevre koşullarının değiştirmesine termal kirlenme denir. Termal kirlenme, türlerine göre çok daha yeni bir olgudur. Özellikle büyük çapta enerji üreten toplumlarda bu tür kirlenme büyük boyutlara ulaşmaktadır. Termal kirlenme Türkiye denizlerinde henüz Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’daki boyutlarda olmamakla birlikte yerel olarak kısıtlı alanlarda etkisini göstermektedir.

Termal kirlenmenin kökeni körfez, akarsular, haliç gibi deniz ortamına, başta elektrik enerjisi üreten tesisler olmak üzere endüstride soğutma suyu kullanımı sonucu ortama bırakılan sıcak suyun vermiş olduğu ısıya dayanmaktadır. Bunun sonucu olarak suyun doğal ortamda sıcaklık artışı, yayılma alanı içerisindeki ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Çünkü ortamın normal sıcaklık normlarının değişmesi, o alanda yaşamlarını sürdüren bitkisel (flora) ve hayvansal (fauna) organizmaların biyolojik ve metabolik faaliyetlerini etkileyerek ekolojik dengenin bozumasına yol açar. Bu çeşit ekolojik denge bozuklukları ise etki alanındaki ve çevresindeki biyolojik üretimi olumsuz yönde değiştirir.

Termal kirlenmenin başlıca etkilerinden birisi, sıcaklık değişimlerine karşı canlıların gösterdikleri tepkidir. Canlı türleri, ortamdaki sıcaklığa uyumlarına göre genel olarak iki gruba ayrılabilir. Bunlardan birincisi yaşamlarını belirli sıcaklık derece sınırları içerisinde geçirmek zorunda olan stenoterm türlerdir. İkincisi ise yaşamların çok geniş sıcaklık içerisinde sürdüren emiterm canlılardır. Doğal olarak ekosistemdeki koşullara uyum sağlayabilmiş olan stenoterm canlı türleri sıcaklığı tolere edebilecekleri sınırları aşacak şekilde yükselmesi sonucu ya ortamdan uzaklaşacaklar ya da ölme durumunda kalacaklardır. Su ortamındaki sıcaklığın bu şekilde normalin dışında artması, söz konusu ekosistemde yaşayan aerob canlıların yaşamlarını üreme, beslenme, büyüme gibi faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereksinim duydukları suda çözünmüş oksijenin azalmasına da yol açar. Buna paralel olarak oksijene daha az gereksinim duyan ve hatta okijensiz ortamda yaşayabilen anaerob canlı türlerinin kütlesel artışı ve bunların zamanla oluşturdukları organik çürüme materyalleri, doğal denge bozukluğunun daha da ciddi boyutlara ulaşmasına neden olur. Sıcak suyun ortama düzensiz ve kesitli olarak bırakılması ise su ortamında oluşmaya başlayan dengelerin yeniden alt üst olmasına, bunun sonucu olarak da ekosistemde yer alan biyomasın kütlesel ölümüne yol açabilir. Sıcaklığın yükselmesi diğer parametreleri etkileyerek ortamdaki canlılara zarar verebilir. Bunlar, sıcaklık artması, sudaki N ve CO2 miktarı azaltır; kemikleşmede önemli rolü olan Ca+2 iyonunu azaltır; bazı maddelerin toksisitesini arttırır; su canlılarında (özellikle bazı balıklarda) hastalıklara neden olur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.