Jump to content

Yeryüzündeki Sular ve Dağılımı


Önerilen İletiler

Yeryüzünü saran ve okyanuslarda, denizlerde, göllerde, akarsularda ve yeraltı sularında bulunan sularla atmosferdeki su buharının tümüne hidrosfer (su küre) adı verilir. Bugün hidrosferi oluşturan suların, yer kabuğunun derinlerinde volkanik faaliyetlerin bir yan ürünü olarak metamorfizma sonucunda meydana geldiği kabul edilmektedir.

Su; doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç fazda bulunur. Bilinen tüm sıvılar içerisinde en yüksek gerilime sahiptir. Bu özelliği yağmur damlacıklarının oluşumu açısından önem taşımaktadır. Yine tüm sıvılar içerisinde suyun buharlaşma ısısı en yüksektir. Su, amonyaktan sonra en yüksek erime ısısına sahip olan bileşiktir. Yeryüzündeki serbest su, dünyanın tüm yüzey alanında (510.106 km2) 2700km kalınlığında bir tabaka oluşturacak kadar fazladır. Yeryüzündeki suyun tüm insanlığın gereksinimlerini karşılayacak kadar çok olduğu ve dolayısıyla tükenmez bir kaynak olduğu düşünülebilir. Ancak bu toplam su miktarının %97,6’sı denizlerdeki tuzlu sulardır ve bu sular insanların gereksinimlerini karşılamak açısından uygun niteliklere sahip değildir.

Karalardaki toplam su miktarı, yeryüzündeki sıvıların %2,4’ünü oluşturmaktadır. Karalardaki suyun ancak %10 kadarı teorik olarak kullanılabilir tatlı su potansiyelini (3-4 milyon km3) oluşturmaktadır. Bu miktar, yeryüzündeki toplam su potansiyelinin %0,3’ünü oluşturmaktadır. Günümüzde insanlığın toplam su gereksinimi yılda 5500 km3 olarak hesaplanmaktadır. Bu gereksinimler yeryüzündeki tüm akarsularda bir anda bulunan suyun 3 katı olmakla beraber yeraltı suyuyla birlikte ancak karşılanabileceği anlaşılmaktadır. Bu sonuç gelecekte artacak olan su gereksiniminin karşılanmasını giderek daha büyük boyutlarda sorunlar yaratacağını ortaya koymaktadır. Susuz yaşamak mümkün değildir. İnsan gıda almadan haftalarca yaşayabilir; fakat su içmeden ancak birkaç gün yaşayabilir. Bu nedenle içme ve kullanma suyunun sürekli ve güvenilir bir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.