Jump to content

Dijital (Parmakta Görülen) Ülserler


Önerilen İletiler

digital-ulcer-hand--255x175.jpg

Sistemik skleroz (SSk), normalde enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin kronik bir hastalığıdır ve bu sistem, doku hasarı oluşturacak şekilde vücudun kendi hücrelerine saldırmaya başlar. SSk’de etkilenen doku vücudun yapısını oluşturan ve destek sağlayan bağ dokudur (örneğin; kemikler, bağlar, kıkırdak, tendonlar)

SSk, ciltte ve iç organlarda, örneğin sindirim kanalında, böbrekte, kalpte ve akciğerde kollajen denen bağdoku bileşeninin aşırı üretimi sonucu oluşur. Tendonlarda ve bağlarda bulunan fibröz bağ dokusunu oluşturan esas protein kollajendir. Etkilenen organdaki kan damarlarında kollajen birikimi, enflamasyon, kan damarı fonksiyon bozukluğu ve skar (yara) dokusu oluşumuyla sonuçlanır. Bunların sonucunda dolaşım sistemindeki küçük damarların tıkanmasına sebep olan dammar sertliği ve kalınlaşması meydana gelir.

Kan damarlarındaki bu hasardan sonra, pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) ve dijital ülserler (DU) gibi komplikasyonlar oluşur.

SSk hastalarının %40-50’si  hastalık hikayelerinin bir döneminde en az bir defa parmakların ucunda yerleşen nekrotik lezyonlar şeklinde parmak ülserlerinden şikayet etmektedirler ve bu DU’ların %66’sı tekrarlayıcı niteliktedir. DU’lar çok ağrılıdır ve el ve ayaklarda iyileşmesi zor açık yaralara sebep olur. Derin yaralar özellikle parmak ucuyla yapılan aktiviteler gibi hastanın çalışma ve günlük işlerini yapabilme kapasitesini önemli ölçüde sınırlar. Çok ciddi vakalarda, komplikasyon olarak  ağır enfeksiyonlar görülebilir ve cerrahi amputasyon (organ kaybı) gerektirebilecek kemik enflamasyonu ve gangrene sebep olabilir.

Kan damarlarını daraltarak kan akımını düzenleyen bir protein olan endotelin (ET),  damarları ve dokuları sertleştiren fibrotik süreçte de rol oynar. Sonuçta biriken bağ dokusu, DU’da altta yatan kan damarı hasarı ve hastalığında (vaskülopati)  esas rolü oynar. DU’da gerçekleşen vaskülopati, PAH’takiyle benzerdir ve damarların aşırı sıkılaşması veya daralmasına (vasokonstrüksiyon), yeniden şekillenme süreciyle, öncekine oranla daha küçük ve dar olmasına sebep olur. SSk’lı  hastalarda DU’lar, kan damarı hasarının görünür kanıtlarıdır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.