Jump to content

Mikrobiyal Kirlenme Nedir?


Önerilen İletiler

Mikroorganizmalar, doğada organik ve inorganik maddeler arasındaki geçişleri sağlarlar. Bu, biyosferde yaşamın sürdürülmesi için gereklidir. C, O, N, S ve P gibi maddelerin biyokimyasal çevrimleri mikroorganizma faaliyetleri sonucu oluşur. Mikroorganizmalar atık maddelerin arıtılması ve yeniden kullanılabilir hale gelebilmesi açısından büyük önem taşır.
Mikroorganizmalar genelde şu alanlarda kullanılırlar:
*Aktif çamur, damlatma, filtre ve oksidasyon çukurları
*Anaerobik çürütme ve biyogaz üretimi
*Atıklardan hayvan yemi olarak kullanılmak üzere alg üretimi
*Kompostlaştırma
*Atıklardan madde üretimi

%0,1’den az, çok küçük sayıda mikroorganizma insan, hayvan ve bitkilerde hastalık yapmakta ve patojen olarak adlandırılmaktadır. Patojen olmayan mikroorganizmalara genellikle saprofit denilmektedir. İnsan ve hayvanlardan çok sayıda patojen atıldığından ham atık su ve arazilerden süzülen sular patojen içermektedir. Sonuç olarak, her su kütlesinde bir miktar patojen bulunur. Bu nedenle içme suyu kaynaklarının patojenler yönünden sürekli denetlenmesi ve patojenlerin belli bir derişim altında tutulması gerekir. Dünyanın pek çok yerinde içme suları patojenlerden arıtılabilmek için arıtmaya tabi tutulmaktadır.

Patojenler, hastalık yapan organizma tarafından enfekte edilmiş insanlardan idrar ve dışkı yoluyla atılmaktadır. Patojeni almış insanların hastalık belirtisi göstermesi şart değildir.

Su kaynaklarının hijyenik açıdan emniyetli olabilmesi için suyun fekal kirlenmeye maruz kalıp kalmadığının belirlenmesi gereklidir. Bu amaçla bazı prosedürler geliştirilmiş olup bunların çoğu indikatör organizmanın varlığının belirlenmesine dayanır. İndikatörler, normal olarak hastalık yapmayan, dışkıda çok sayıda bulunan ve patojenlere oranla çok daha kolay tayin edilebilen mikroorganizmalardır. Yüzeysel sularda patojenlerin indikatör organizmalardan daha hızlı öldüğü varsayıldığından indikatör organizmaların belli bir sayının altında oluşu, çoğu durumda patojenlerin olmadığını garanti eder. En çok kullanılan indikatör organizmalar Koliform bakteriler olup tanım olarak, aerob ve fakültatif aerob, Gr (-), spor yapmayan, 35°C’de 48 saatte laktozu gaz oluşumuyla fermente eden, çubuk şeklindeki bakterilerin tümünü içermektedir. Bu grupta E.coli ile normal olarak bağırsakta bulunmayan Enterobakter aerogenes sayılabilir.

Su ortamındaki mikroorganizmaların ölümü pek çok nedenden olabilir. Bunlardan en önemlisi besin azlığıdır. Yüzeysel sularda mikroorganizmalar diğer hiçbir etki olmaması durumunda herhangi bir besinin tükenmesi sonucu yaşamlarını kaybetmeye başlamaktadırlar. Yaşamsal faaliyetlerinin sürmesi açısından ilk tükenen besine sınırlayıcı besin denilmektedir.

Su ortamında mikroorganizmaların hızla yok olmasına neden olan 2. etken de sıcaklıktır. Patojenler ve bağırsakta yaşayan bakteriler için optimum sıcaklık 37°C olup yüzeysel sular ve yer altı suları genellikle bu sıcaklığın altında olduğundan mikroorganizmaların yaşaması için uygun olmayan bir ortam niteliği taşırlar. Dünyanın birçok bölgesinde içme suyu arıtılmadan önce patojenlerin uzaklaştırılabilmesi için dezenfekte edilmektedir. Dezenfeksiyon işleminin yapılmaması ya da yetersiz kalması durumunda çeşitli salgın hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Su ortamında yaşayan bazı patojenler şunlardır:
Bakteriyel patojenler; Salmonella, Shigella, E.coli, Vibrio chlorea, Leptospira ve tüberküloz.
Viral patojenler; Hepatitis, Polivirüs, Adenovirüs, Koksaki virüs ve Ekovirüs.
Protozoal patojenler; Entemeoba histolytica , Nagleria gruberi.
Parazitler; Tenya saginata, Ascharic lumbrocoides, Şistosomata.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.