Jump to content
Biyolokum

Saf Kültür Kullanımının Yararları

Önerilen İletiler

Biyolokum

v  Peynir üretimindeki yararları şu şekilde sıralanabilir

1)      Pıhtı oluşumundan itibaren peynirlerde asitliği arttırmak

2)      Peynir suyu çıkışını ( sinerez) hızlandırmak

3)      Salamurada tuz alımını azaltmak

4)      Peynir suyuna kaçan yağ ve protein miktarını azaltmak

5)      Peynirde zararlı mikroorganizmaların gelişmesini önlemek

6)      Olgunlaştırma sırasında tat ve aroma meydana getirmek

7)      Peynirde olgunlaşmayı hızlandırmak

v  Tereyağı üretimde saf kültür kullanmanın yararları

      Tereyağ tatlı ve asit (ekşi) krema olmak üzere 2 şekilde üretilebilir. Tereyağ kültürü ile krema olgunlaştırılır ve öylece yayıklanarak tereyağına işlenir. Starter kültürdeki bakteriler tereyağının karakteristik aroma maddesi diasetili asetoini ve aroma bileşenleriyle laktik asiti oluşturmaktadır. İkinci önemli yarar ise; tereyağına dayanıklılık kazandırmaktır. Buda bakterilerin oluşturduğu laktik asitin istenmeyen mikroorganizmaların gelişme ve çoğalmasını inhibe etmesiyle mümkündür.

v  Yoğurt üretiminde saf kültür kullanmanın yararları (S. thermophilus ve L. bulgaricus)

·         Saf kültür kullanılarak elde edilen yoğurtlar birkaç hafta muhafaza edilebilir, asitlikte önemli bir değişme olmadığı için.

Yine diğer ürünlerde olduğu gibi yoğurtta da ürüne özgü tat ve aroma ile yapı oluşmasını sağlar.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.