Jump to content

Virüslerin Yapısal Özellikleri


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

NÜKLEİK ASİT

Virüslerin aktif infektif üniteleri nükleik asitlerdir. DNA virüslerinde genom tek bir moleküler yapı halindedir.

Bazı RNA virüsleri ise birden çok parçalı genom içerir;

Reovirus (Rotavirus) 10-12,
Orthomyxovirus (Influenza) 7 (C tipi) veya 8 (A ve B tipi),
Bunyaviridae (Hantaan virüs, tatarcık humması virüsü) 3,
Arenoviridae 2 segmentli RNA bulundurur.

İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) hariç tüm virüsler haploiddir, yani tek bir genetik kopya içerirler. HIV ise birbirinin aynısı iki genetik kopya içerir, bir anlamda diploiddir.

İnsanda hastalık yapabilen; DNA virüsleri, Parvoviridae kapsamındakiler hariç çift, RNA virüsleri ise Reovirus hariç tek sarmallıdır (ipliklidir). İnsanlar için önemli DNA virüslerinin genomları lineer ya da sirküler olabilir:

KAPSİD

Saf protein yapılardır. Virüslerin şeklini verir. Zarfsız virüslerin konak hücreye yapışmasını sağlar. Kapsidin en küçük yapı birimi olan protomerler kapsomeri, bunlar da kapsidi oluşturur. Görevleri şunlardır:

Peplomer (gp)
DNA/RNA
Kapsid
Lipid zarf
Matriks proteini

• Nükleik asiti nükleazlardan ve diğer dış etmenlerden korur.
• Özgül konak hücresi reseptörlerine bağlanmayı sağlar.
• Yapısal simetriyi verir.
• En önemli antijenik determinantlarını içerir.
Nükleik asit ve kapside, birlikte nükleokapsid adı verilir. Kapsomerlerin geometrik dizilimine göre üç değişik virüs nükleokapsid şekli tanımlanmıştır:
a) İkozahedral (kübik) simetrili: Yirmi adet üçgen oluşturacak şekilde görünen kapsidleri ifade eder (HBV ve Poxviridae dışında kalan insan DNA virüsleri, Picornaviridae, Flaviviridae, Retroviridae, Togaviridae).
b) Helikal: Kapsidleri “tükenmez kalem yayı” görünümündedir (Myxoviridae, Rabiesvirus).
c) Kompleks yapılı: Poxviridae, HBV.

ZARF

Bazı virüsler, replikasyon sürecinde konak hücresinin sitoplazmik membranını veya nükleus membranını çevresine sararak tomurcuklanma şeklinde konaktan ayrılırlar. Yeni konağa da füzyon ile girerler. Bunlara zarflı virüsler denir. Çoğu zarflı virüste, zarfın çatısını oluşturan ve konak hücreden edinilen bu lipid katmanın içine, replikasyonun son aşamasında, virüsün tomurcuklanacağı bölgeye glikoprotein çıkıntılar sokulur. Bu çıkıntılardaki proteinler virüs tarafından kodlanır. Sonuç olarak zarf lipoprotein yapısında bir örtüdür. Viral zarfta, lipidlere eşlik eden iki tür protein bulunur:

Glikoprotein (gp) çıkıntılar: Bazı virüslerde zarftan dışarı doğru uzanan ve konak hücrenin özgül reseptörlerine bağlanmayı sağlayan proteinlerdir.
Örneğin; HIV’in gp 120 ve gp 41’i, kuduz virüsünün gp G’si, miksovirüslerin nöraminidaz ve hemaglütininleri bunlardan bazılarıdır. Bu glikoproteinler peplomer birimlerinden oluşmaktadır.

Matriks proteinleri: Glikoprotein çıkıntıların bağlandığı, virüsü çepeçevre saran ve bu yapıların nükleokapsid ile ilişkisini sağlayan yapılardır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.