Jump to content

Tiroid Bezinin Mikroskobik Yapısı


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

– Omurgalıların vücutlarındaki endokrin bezler arasında, tiroid bezi yapısı bakımından ayrıcalık gösteren tek bezdir.

– Foliküllerin duvarını tek tabakalı kübik epitel oluşturur ve bu epitel folikül lümenini kuşatır. Lümen, kolloid (tiroglobulin) denilen sıvı ile doludur. Tiroglobulin, tiroid hormonlarının ön şeklidir.

– Tiroid hormonları, bu büyük moleküllü öncü maddenin parçalanmasıyla oluşurlar.

– Folikül epiteli genelde, tek tabakalı kübik epiteldir.

– Ancak, epitelin şekli aynı türün bireyleri arasında değişiklik gösterdiği gibi, aynı bezdeki çeşitli foliküllerin fizyolojik durumlarına bağlı olarak da, farklılık gösterir.

– Hatta, aynı folikülün farklı bölgelerindeki epitelin yüksekliği de farklıdır.

– İnaktif foliküllerde, folikül hücreleri alçak kübik ya da yassı biçimlidir.

– Aktif foliküllerde, hücrelerin yükseklikleri fazladır, yani hücreler silindir şeklindedirler.

– Bezin farklı aktivite evrelerinde, kolloid de farklı görülür. İnaktif bezlerde, kolloid homojen görünüşlü, yoğun ve asidofildir.

– Folikül epitelinin bir bölümü aktif, bir bölümü inaktif olduğunda, homojen görünüşlü yoğun kolloid, alçak hücrelerin bulunduğu tarafa yakın olarak bulunur.

– Aktif bezlerdeki kolloid, az yoğundur, bazofil reaksiyon verir ve çevresinde çok sayıda vakuol içerir.

– Folikül hücrelerinin sitolojik özellikleri de, bezin fonksiyonel aktivitesini yansıtır. Örneğin, Golgi aygıtının şekil ve büyüklüğü, salgı taneciklerinin sayı ve büyüklükleri, mitokondrilerin sayıları, bezin ince yapısal incelenmesinde kullanılan aktivasyon işaretleridir.

– Folikül hücreleri protein tip salgılama yapan tipik hücre özelliklerini taşırlar. Sitoplazmaları çok sayıda salgı taneciği içerir.

– Aynı hücre içindeki salgı taneciklerinin morfolojik görünüşleri ve biyokimyasal özellikleri bakımından, pek çok farklılıkları vardır.

– Salgı taneciklerinin bazıları, hemen Golgi aygıtının yakınında yer alır. Bunlar, Golgi aygıtında yeni oluşan salgı materyalini (tiroglobulin) içerirler ve etrafları, Golgi keselerinden kökenlenen zarla çevrilidir.

– Bu birinci grup tanecikler, hücrenin apikal sitoplazmasına kayıp, apikal zara yaklaşırlar ve içeriklerini eksositozla, folikül lümenine boşaltırlar.

– Bunun sonucu, salgı tanecikleri etrafındaki zarın, apikal zara eklenmesiyle, apikal zar yüzeyi genişlemiş olur.

– Sitoplazmadaki ikinci grup tanecikler, kolloid tanecikleri olarak adlandırılırlar. Bunlar, lümen kolloidinin endositoz yolu ile hücreye alınmasıyla oluşan taneciklerdir. Bu sırada apikal zardaki mikrovillusların sayısı artar ve boyları uzar.

– Aktif folikül hücrelerindeki bir diğer sitolojik kriter de, mikrovillusların boylarının uzun, sayılarının fazla oluşudur. Folikül hücrelerinde mikrovillusların uzamasıyla, bu yapılar kolloidden bir parçayı kuşatır ve hücre içine çekerler.

– Bu olay sonucunda da, apikal zardan kökenlenen bir parçanın kolloid taneciğinin etrafını çevirmesiyle, apikal zarın yüzeyi küçülür ve bu yolla da yüzey alanı dengelenir.

– Lümen materyalini içeren kolloid tanecikleri,sitoplazmada proteolitik enzimleri içeren lizozomlarla birleşip kaynaşırlar.

– Bu evredeki tanecikler, boyca diğerlerinden daha büyüktürler ve içerikleri heterojendir.

– Tiroglobulinin parçalanarak hormon halini alması, bu taneciklerde meydana gelir.

– Ancak, bazı omurgalı örneklerinde, lizozomların içerdiği proteolitik enzimlerin lümene boşaltıldığı ve tiroglobulinin lümende parçalandığına ait literatür verileri de vardır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.