Jump to content

Enzimlerin Adlandırılması ve Sınıflandırılması


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Birçok enzim, substratlarının adına veya aktivitelerini tanımlayan bir kelime veya sözcük grubuna “az” soneki ekleyerek adlandırılır. Üreaz, amilaz, arjinaz, proteaz ve lipaz, substratı tanımlayan; DNA polimeraz, laktat dehidrojenaz ve adenilat siklaz, tepkimeyi tanımlayan adlandırmalardır.

Çok eskiden beri bilinen enzimler hala orjinal isimleri ile tanınmaktdır. Bu enzimlerin isimlendirilmesinde -in hecesi ile sonlanan isimler verilmiştir; pepsin, tripsin, pityalin gibi. İsimlendirmede enzimin etki ettiği substratın tipinin esas alınıp bunun sonuna “-ase” (az) veya “lytic” (-litik) takısı getirilmiştir. Yağları parçalayan lipaz (lipolitik enzim), nişastayı parçalayan amilaz (amilolitik enzim) veya proteinleri parçalayan proteaz (proteolitik enzim) gibi. Bazen enzimin kaynağı da belirtilerek pankreatik lipaz, mide salgısının proteolitik enzimi gibi detaylı isimler de verilebilir.

Enzim adları ile genellikle içerdikleri substratlar belirtilmiştir. Laktaz, bir disakkarit olan laktozu onun bileşenleri olan monosakkaritlere glukoz ve galaktoza hidroliz eder. Ancak, laktaz ismi ilgisiz bir kısaltmadır. Doğrusu laktozazdır. Laktaz kulağa hoş geldiği için kullanılmıştır.

Yeni bir enzim karakterize edildiğinde, değişik bir reaksiyonu kataliz eden bir enzim ile aynı adı almamasını sağlamak için, büyük bir dikkat gerektiğini söylemeye gerek yoktur. Pek çok enzimin adı substratı ve katalizlenen reaksiyonun doğasını da açıklar. Örneğin, malat dehidrojenaz tarafından katalizlenen reaksiyon hakkında çok az belirsizlik vardır: Bu enzim, oksaloasetat oluşturmak üzere malattan hidrojenin uzaklaştırılmasını sağlar. Ancak pek çok enzim gibi, malat dehidrojenaz birden çok isimle bilinmektedir.

Böylece isimlendirmedeki uyumun yok olması ve bilinen enzimlerin sayısının hızla artması nedeniyle, enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması için sistematik bir yola olan gereksinimi ortaya çıkarmıştır. Uluslararası Biyokimya Birliği (International Union of Biochemistry) tarafından kurulan bir komisyonun 1964 yılında yayınladığı ve 1972, 1978 ve 1984 yıllarında gözden geçirdiği rapor, günümüzde kabul edilen sistemin temelini oluşturur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.