Jump to content

Şeker Asitleri


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Monosakkaritlerin oksidasyon ürünleridir. Bu gruptaki en tanınmış bileşikler, aldozların C-1’deki aldehid karbonunun, C-6’daki hidroksimetil karbonunun veya her ikisinin, karboksil grubuna oksitlenmesi ile teşekkül ederler. Yani aldozların oksitlenmesi ile üç tip şeker asidi karşımıza çıkar.

 

1 – Aldozların aldehit grubunun bir karboksil grubuna dönüşmesi ile aldonik asitler,
2 – Primer alkol grubunun oksidasyonla karboksil grubuna dönüşmesi ile uronik asitler,
3 – Hem aldehit grubunun hem de primer alkol grubunun karboksil grubuna dönüşmesi ile de aldarik asitler oluşur.

Aldozlar zayıf oksitleyici maddelerle reaksiyona girerse karbonil grubu yükseltgenir ve aldonik asitler oluşur. Bu bileşikler kuvvetli asittirler, tuzları suda erir ve nötral çözeltileri verir. Bu şekilde glikozdan oluşan Glukonik asit biyokimyasal önem taşır. Aynı şekilde mannozdan mannoik asit, galaktozdan galaktonik asit oluşur. Glukonik asitler zehirsiz olup iyi metabolize edilir, ekseriye bir katyonun mesela Ca2+’larının vücuda verilmesinde kullanılır.

İkinci gruptaki şeker asitleri olan uronik asitler ise biyolojik yönden büyük önem taşır. Bu bileşiklerde sadece primer hidroksil grubu karboksil grubuna yükseltgenmiştir. Bu şekilde glikozun yükseltgenmesi ile glukuronik asit, mannozun oksitlenmesi ile mannuronik asit ve galaktozun oksitlenmesi ile galakturonik asit meydana gelir. En önemli uronik asit glukuronik asittir ve detoksifikasyon olayları ile ilglidir. Glukuronik asit glikozidler teşkil eder ve fenoller, steroidler gibi çeşitli, hidroksilli bileşiklere glikozidik bağla bağlanmış olarak idrarda bulunur. Bu alkollerin glikozid-uronik asit teşkiline bağlı olan suda eriyebilirliklerinin artması, bunların vücut tarafından kolay atılmasını sağlar. Glukuronik asit, bir safra renkli maddesi olan bilirubin ile olduğu üzere esterler teşkil edebilir. Ayrıca bir çok polisakkaridin bir komponentidir.

Eğer aldozlar daha kuvvetli ajanlarla oksitlenirlerse hem aldehit grubu hem de 6. Karbon atomu karboksil gruplarına yükseltgenir ve aldarik asitler (sakkarik asitler) oluşur. Aldarik asitlerin biyolojik önemi yoktur.

Hayvan ve bitki aleminde yaygın bir şekilde dağılmış bulunan, biyolojik önemi olan bir şeker asidi de askorbik asittir.

Ketozların oksitlenmesi aldozlarda olduğu üzre kolay değildir. Oksitlendikleri takdirde daha az karbon atomuna sahip ürünleri verirler. Örneğin fruktozdan eritronik asit ile glikokolik asit oluşur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.