Jump to content

Böbreğin morfolojisi


Önerilen İletiler

Böbreğin boşaltım sistemi ile dolaşım sistemi birbiriyle o kadar sıkı ilişkilidir ki beraberce incelemesi gerekir. Böbrek kaba olarak incelenirse iki kısımdan meydana gelmiş olduğu görülür. İç kısmı medulla onun üstündeki kabuk kısmı ise korteks olarak adlandırılır. Mikroskobik olarak böbreğin yapısal ve işlevsel birimi nefrondur.

            Organın büyüklüğüne oranla çok geniş olan arteria renalis, böbreğin medüller ve korteks kısımları arasında yay şeklinde bir çok damarlara dallanır. Bunlardan çıkan kollar, Malpighi cisimcikleri denilen boşaltım sisteminin başlangıcına küçük dallar verirler. Bu cisme giren vas afferens, birçok kola ayrılarak bir glomerulus (yumak) meydana getirirler. Bunlarda sonradan yine bir damar halinde birleşerek vas efferensi meydana getirirler. Vas efferens kısa bir yol gittikten sonra, tekrar birçok kılcal damarlara ayrılır ve böbrek kanalcıklarını kuşatan kapiller ağı meydana getirir. Vas afferens her zaman vas efferensten çok daha geniştir.

image.png.5689d8ea00b8e6dfc59a6f227ddfbe06.png

         Malpigi cisimcikleri aynı zamanda boşaltım sistemini oluşturan nefronların başlangıcıdır. Glomerulus etrafında iki zar arasında bir boşluk vardır ki, buna Bowmen kapsülü denir. İç zar glomerulus’un kapiller kıvrıntılarını örter. Dış zar ise, kapsülün dış çeperini meydana getirir. Bu kapsül boşluğunun devamı, nefronun boşluğudur. Yani bowmen kapsülü nefronun ucunda bulunur.

Her nefronun proksimal ucunda bulunan bowmen kapsülünün ardından kübik epitelle astarlanmış uzun bir boru sistemi gelir. Bu boru, proksimal kıvrık tüp, henle kulpu ve distal kıvrık tüp adı verilen üç bölgeden meydana gelmiştir. İnsanda bu birimin uzunluğu 5 cm kadardır. Birkaç nefron tüpünden meydana gelmiş ortak kanallar, üreterin böbreğe girdiği yerde meydana getirdiği genişliğe, yani renal pelvise veya böbrek havuzuna açılırlar.

         Nefronların değişik bölgeleri ve onların kan damarlarıyla olan bağlantısı önemli işlevsel farklılıklara sahiptir. Renal korpusküller, malpigi cisimcikleri ve kıvrık tüpler böbreğin korteks kısmında bulunurlar. Henle kulpları, merkeze, yani böbreğin medulla kısmına doğru uzanırlar. Kortikal nefronların henle kulpu kısa, medullada bulunan nefronların henle kulpu ise uzundur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.