Jump to content

Omurgalılarda Boşaltım


Önerilen İletiler

Omurgalılarda üç farklı boşaltım organı ayırt edilir. Balıklar ve Amfibilerin gelişmeleri esnasında iki farklı şekilde böbrek birbirini takip eder. Bunlardan biri yalnız embriyo safhasına has olan pronefridumlar, diğeri de bütün hayat süresince kalarak boşaltım görevi gören mezonefridiumlardır. Bu boşaltım organı da segmental sıralanmış mezodermik kanalcıklardan oluşur. Kirpikli birer huni aracılığı ile karın boşluğunda birleşen bu kanalcıkların diğer uçları Wolf kanalı adı verilen bir boruya açılır. Aortadan segmental ayrılan küçük damarların uçlarında meydana gelen kapiller yumaklar (glomeruluslar) boşaltım kanallarının kirpikli hunileri ile ilişkilidir. Pronefros’da glomeruluslar karın boşluğu içinde ve kirpikli hunilerin karşısında sıralanmışlardır.

         Mezonefros’da ise glomeruluslar boşaltım kanallarının yan taraflarında meydana gelen kapsüller (Bowmen kapsülleri) tarafından sarılırlar. Pronefros ergin hayvanda tamamen kaybolur. Mezonefros kanallarının bazıları, kirpikli hunilerini kaybettiklerinden doğrudan doğruya Bowmen kapsülleri ile başlarlar. Kısaca denilebilir ki, boşaltım fonksiyonu ile görevli bütün organlar, vücut sıvısının içerdiği kullanılmayacak maddelerle proksimal yüzeyleri aracılığı ile direkt olarak temasta olan bir epitele sahiptirler. Bu epitel özelliğinde olan hücrelerin distal kısımları da iletme, resorbe etme (emilim) ve alıkoyma gibi çeşitli görevleri üzerlerine almışlardır. Ayrıca en belli başlı görevleri filtrasyon veya difüzyon olaylarına dayanmaktadır.

         Yüksek omurgalılarda boşaltım görevi metanefridiumlar tarafından yapılmaktadır. Bunların embriyo safhasında ise pronefros ve mezonefros, boşaltım işi ile görevlidirler. Diğer boşaltım organlarından da bilindiği gibi, aynı esasa dayanarak boşaltım organı olan böbrekler kandaki azotlu maddeleri, tuzları, yabancı cisimleri ve suyu dışarı çıkararak kanın izotoni, izoiyoni ve izohidrisini korumaya çalışırlar. Bu görevde diğer organlarla beraberdirler. Su ekstrarenalde çıkar, fosfatların ve kalsiyumun atılması daha çok bağırsaklarda olur. Fakat üre ve tuz gibi cisimlerin başlıca dışarı çıkarılma yeri böbreklerdir. Böbrekler çıkarıldıkları idrarın bileşimini değiştirerek, atılmayı organizmanın o zamanki gereksinimine uydururlar. Her cisim için bağımsız bir atılma şekli vardır. Vücuda gerekli cisimler belli bir eşiği aşmadan çıkamazlar. Gereksiz diğer cisimlerle, zararlı ve yabancı olanların atılmasında, kandaki yoğunlukların önemi yoktur. Böbreklerin genel görevi birbirinden bağımsız bir takım kısmi görevlerden meydana gelir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.