Jump to content

Tapetumun Görevleri Nelerdir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

• Mayoz öncesi veya mayoz evrelerinde, tapetumun zamanından önce bozulması ya da uzun süre hücreler halinde kalması polen verimsizliğine neden olur. Bu nedenle polen verimliliğinde önemli rolü vardır.
• Tapetum, mikrospor ana hücrelerine besin materyalinin geçebildiği tek yoldur. Mayoz sırasında besin maddelerini anter lokusu içine basit olarak naklettiği düşünülmektedir.
• Verimsiz bireylerde cansız polen oluşumunun tapetumun kusurlu veya görev yapamayacak şekilde gelişmesine bağlı olduğu görülmüştür.
• Kalloz çeperin bozularak, tetrattan mikrosporların dağılması için kallaz enziminin sentezinde tapetum rol oynar.
• Mayozdan sonraki evrede, polen çeperinin oluşmasında da etkilidir.
• Elektron mikroskopik çalışmalarda tapetumdaki özel plastidlerde sentezlenen bazı maddelerin polene nakledildiği saptanmıştır. Bunlardan polenkit hidrofobik lipidlerin ve karotenoidlerin karışımıdır. Böceklerle tozlaşan polenlerde bulunur. Polenleri UV ışınlarının zararlı etkisine karşı koruduğu ve polenin böceğin vücuduna yapışmasını sağladığı düşünülmektedir. Triphin ise protein içeren hidrofobik maddelerin karışımdır.
• Polen çeperinde tapetum hücreleri ve gametofitte meydana gelen proteinleri içerir. Tapetum hücrelerinden kaynaklanan proteinler eksinin girintilerinde bulunurlar. Polen kendisi ile uyuşma göstermeyen stigmaya konduğunda bu proteinler stigma ve stilüsde kalloz tıpa oluşumunu teşvik ederek polen tübünün büyümesini durdururlar.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.