Jump to content

Hücre kontrolü ve mekanizması ile alakalı araştırmada bulundum ancak tatmin edici sonuçlara ulaşamadım.

Konuyu değerlendir


‎Taha Uşa‎

Önerilen İletiler

‎Taha Uşa‎

Merhabalar,

Aklımda hücre kontrolü ve mekanizması ile alakalı birkaç soru var. Bu konuda araştırmada bulundum ancak tatmin edici sonuçlara ulaşamadım.

Öncelikle hücrenin kontrolünün büyük bir çoğunluğunun santral dogma sonucu oluşturulan enzim ve proteinler ile sağlandığı bilgisi var elimde ancak takıldığım birkaç nokta var.

Santral dogma başlangıcı için transkripsiyon olayının başlangıcı nasıl kontrol edilir? 
Operatör ve promoter genlerin burada görevi var mıdır? Var ise nedir? 
Hücrede bulunan enzimler protein sentezi sonucunda ortaya çıktığına göre bu enzimler henüz ortada yok iken santral dogma nasıl başlar?
Hücrenin kimyasal kompozisyonunun burada bir rolü var mıdır? Var ise nedir, nasıl çalışır?

Genel olarak bu konuda eksikliklerim olduğunu düşünüyorum ve aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı

Sordugun sorular cok temel olsa da kisaca anlatilabilecek sorular degil. Yine de sunlari soyleyebilirim. Oncelikle santral dogma yalnizca bilgi aktariminin yönünü aciklayan bir hipotezdir. DNA'dan RNA, RNA'dan protein uretilir der. Aradaki kontrol sureclerinin nasil isledigine dair bir aciklama yapmaz, Bu sebeple santral dogmayi hucre metabolizmasinin kontrolunu anlamak icin kullanmak isimize yaramaz. 

Hucrede bulunan enzimler ortada yokken santral dogma nasil baslar? Buna yine bir soru ile cevap verilebilir: Neden bir enzimin uretilmesi icin o enzim hucrede bulunmak zorunda olsun ki? Genomumuzda 'master' diyebilecegimiz cesitli proteinler vardir ve bu proteinler diger yuzlerce proteinin uretimini tetikler ve kontrol ederler. Bu sebeple A proteini ortada yokken B proteini bir sebepten dolayi (genelde cevresel bir etki olur bu sebep) A proteininin uretimini baslatabilir veya tetikleyebilir. Zaten proteinlerimizin bircogunu embriyo hatta yumurta evresinde annemizden aldigimizi dusunursek 'enzim yokken nasil enzim uretiliyor' sorusu kendiliginden cevaplanmis oluyor. Enzimler (en azindan bir kismi) en bastan beri hucrelerimizde hep var.

Eger sorun milyarlarca yil once ilk enzim nasil olustu gibi bir soru ise, unutma ki ilk canliligin formunu bugunku canlilara bakarak ve bugunku canliarda gozlemlenen surecleri kullanarak anlamamiz cok da mumkun degil. 

Promoter gibi DNA bolgelerinin elbette transkripsiyonda gorevi var. Okaryotlarda transkripsiyon bircok protein tarafindan kontrol edilen bir surectir. Bu proteinlerin bir kisminda DNA baglanma motifleri dedigimiz bolumler bulunur. Bu bolumler promoter, enhancer, supressor gibi cesitli DNA dizilerini taniyarak bu dizilere baglanirlar ve transkripsiyonun baslamasini kontrol ederler. Bu kisim oldukca detayli oldugu icin burada aciklamam mumkun degil, eger istersen asagidaki linkteki kitaptan 6 ve 7. bolumleri okuyarak temel bir giris yapabilirsin.

Yorum bağlantısı

Sorduğunuz sorunun cevabını buraya yazamam tıbbi fizyoloji guyton ve hall kitabında yaklaşık 20 sayfada bu soruların kısa cevapları veriliyor. Daha ileri okuma içinde bölüm sonunda kaynak makaleler var kitabı tavsiye ederim çok bilgilendirici.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.