Jump to content

Biyoteknolojinin Olası Yarar ve Zararları Nelerdir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Biyoteknolojinin yaraları ve zararları konusunda tartışmalar genellikle tarımsal faaliyet alanında daha çok söylenilmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugünde bu tartışmalar devam etmekte ve gelecek 10-15 yıl içerisinde de tartışılacağı anlaşılmaktadır.

Sağlık ilaç ve sanayi alanındaki tartışmalar tarımsal alandaki kadar çok fazla değildir. Dünyada ciddi anlamda açlık sorunu çekilebilmekte ve gelişmemiş ülkelerde ciddi bir sorun bilinmektedir. Gelişmemiş ülkelerde özellikle Afrika ve Güney Doğu Asya ülkelerinde evrensel bir sorundur. Bu biyoteknolojik tarımsal faaliyetlerin önemli bir gerekçesi olmaktadır. Bu bağlamda genetiği değiştirilmiş organizmaların tarımsal üretimde kullanılmasının yararları ve riskleri tartışmaya götürmektedir.Örneğin; yararları arasında pestisit kullanımının azalmasının toprak ve suyun korunması, kirli toprakların temizlenmesi ürün kalitesinin artırılması verimliliğin artırılması olarak sıralanabilir.Yine ürün kalitesinin ve besin değerinin artmasıda önemli yararlarındandır.

Bitkilerin kalitesini ve besin içeriğini artırmak genetiği değiştirmiş gıdaların insan sağlığına en önemli katkısı olacaktır. Örneğin; biyoteknolojik çalışmalarla elde edilen A vitamini ve demir içeriği yüksek çeltik çeşidinin (altın çeltik) pirince dayalı beslenmede ortaya çıkan bozukluğun giderilmesinde kullanılabileceği ön görülmüştür.

Tarımsal biyoteknolojinin bir diğer uygulama alanı ise gıda enzimlerinin üretilmesidir. Bu uygulamayla %60 daha sert peynir yapımını sağlayacak peynir maya üretimine çalışılmıştır. Sebze ve meyvelerde raf ömrünün uzatılması özellikle domateste başarılı olmuştur. Bu alandaki benzer çalışmalar ise hala çeşitli meyvelerde sürdürülmektedir.

Tarımsal biyoteknolojinin zararlı olduğunu savunanlar ekolojik etkilerinden, insan ve hayvan sağlığına etkilerinden ve sosyo ekonomik yapıya etkileri açısından zararlarını dile getirmektedirler. Özellikle transgenik bitkilerin insan ve hayvan sağlığı açısından taşıdığı riskler; alerji, toksisite, kanser, besin kalitesinde bozulma, yatay gen geçişi ve çalışmayan genlerin çalışmaya başlaması şeklinde sıralanmaktadır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.