Jump to content

Düşük protein ve yüksek karbonhidrat uzun ömür için en iyisi olabilir


Önerilen İletiler

Taş devri diyetinin tam tersi, uzun ömür için en iyisi olabilir

Avustralya’da yapılan son araştırmaya göre, düşük proteinli ve yüksek karbonhidratlı bir beslenme düzeni, ömür uzatan ve obeziteyle mücadele eden bir hormonu teşvik etmede en etkili şey olabilir.

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, esasen karaciğerde üretilen ve sözümona gençlik pınarı hormonu olarak adlandırılan Fibroblast Büyüme Etmeni 21’in (FGF21) rolünü daha belirgin hale getiriyor.

Önceki çalışmalarda FGF21’in iştahı frenlemek, metabolizmayı yatıştırmak, bağışıklık sistemini geliştirmek ve ömrü uzatmakta pay sahibi olduğu bulunmuştu. Ayrıca şu anda diyabet için iyileştirici bir hedef olarak kullanılıyor fakat bu hormonun vücutta nasıl tetiklendiği ve salındığı ile ilgili az şey biliniyordu.

Şimdi Sidney Üniversitesi’ndeki Charles Perkins Merkezi’nde bulunan araştırmacılar, karbonhidrat bakımından yüksek ve protein bakımından düşük olan beslenme düzenlerinin, farelerdeki FGF21 seviyelerini yükseltmek için en iyisi olduğunu buldular.

Baş yazar Samantha Solon-Biet şöyle konuşuyor: “Yüksek proteinli Taş devri diyetlerinin ününe rağmen, bizim araştırmamız, bizler yaşlandıkça tam tersinin en iyisi olabileceğini öne sürüyor; düşük proteinli, yüksek karbonhidratlı bir diyet, hayatın sonraki dönemlerindeki sağlık ve uzun ömürlülük için en çok faydaya sahip.

“FGF21’in en yükseğe çıktığı beslenme şartları, proteinin karbonhidrata olan dengesine bağlı ve bu dengenin, hormonun protein açlığına arabulucuk yapmasında önemli olduğu gösterildi.”

ScienceAlert , kaynak 1 , kaynak 2 , çeviri

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.