Jump to content

Milyon dolarlık bebek


Önerilen İletiler

Capparis spinosa halk arasındaki ismiyle gebre otu ya da kapari. 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin de Seyahatname’sinde de adı geçen Ağustos-Eylül ayları civarı beliren minik birer karpuza benzeyen meyvelerin sahibi dikenli, çalı görünümlü bir bitki. Tabiri caizse güneşe aşık olan kapari güneş gören her yerde yetişebilmektedir.

Kaparinin minik karpuzcuklarının içinde bulunan bezelye büyüklüğündeki tomurcuklar; protein, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Kaparinin günümüzde kullanıldığı alanlar oldukça geniş olup tedavi amaçlı olarak kullanılmasının yanında, kozmetik sanayisinde de yararlanılmaktadır. Dal uçları ve tomurcukları genellikle gıda sektöründe; sert olan dalları, kökleri ve meyveleri ise kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.

Pek çok kişinin dikkatini bile çekmeden bir çalı zannederek yanından geçip gittiği kapari aslında dünyanın en fazla flavonoid içeren bitkisidir. Flavonoidler antioksidan özellikteki yani serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren öğeleri zararsız hale getiren bitkisel maddelerdir. Bu bağlamda bitkinin kalp, böbrek, bağışıklık sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri tahmin edilebilmektedir. Uluslararası Kanser Enstitüsü’ndeki araştırmalar kaparinin anti-tümör aktivitesi sağlayan bitkilerden olduğunu göstermektedir. Ayrıca Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, konsantre kapari çayı içirilen MS hastası farelerde % 80 oranında iyileşme görüldüğü rapor edilmiştir.

Bunun yanında 70-100 metre derinliğe kadar inen kökleri, yayılmacı özelliği ve ateşe dayanıklılığı ile kapari iyi bir erozyon kontrol bitkisidir. Bitkinin tomurcuk ve meyvelerinden yapılan turşular ise fazla söze gerek bırakmayacak derecede lezzetli olmaktadır. Almanya’da tam 472 çeşit yemekte kullanılan kapari salamurası ve sosunun yanında İspanya’nin yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini ‘milli bitki’ olarak ilan edip koruma altına aldığı bilinmektedir. Türkiye’de ise 90’lı yıllardan beri ihracatı yapılan bitkinin yıllık getirisi yaklaşık 12 milyon dolar.

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406313

http://www.cağdasburdur.com/m/?id=2397

Alıntı

 

Hazırlayan: İlknur DÜLGER

 

 

Yorum bağlantısı

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.