Jump to content

İklimde zamansal değişkenlikler biyocoğrafyayı nasıl etkiler?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Mevsimlerde uzun dönem değişkenlikler görülebilir. Bu duruma en iyi örnek El Nino okyanus-atmosfer olaylarıdır. El Niño ve La Niña, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. El Niño ve La Niña'nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Niño'nun atmosferik imzası olan Güney Salınımları, Tahiti ve Darwin bölgelerindeki aylık veya mevsimsel hava basıncı değişimleridir. Okyanusun ısınmasını takiben batılı rüzgarlar sıcak suyu geçerek, nemi en yakındaki kıtaya taşırlar ve buda toprağın kıyı sularından daha soğuk olduğu dönemlerde şiddetli yağmurlara neden olur. El Nino olayı kısaca bu durumu tanımlayan ve küçük oğlan çocuğu anlamında bir ifadedir. El Nino olayı genellikle Aralık ayı sonlarında yani İsa’nın doğumuna denk gelen dönem olduğu için bu ismi almıştır. El Nino yılları Güney Amerika’nın ekstrem çöllerine yağışın düştüğü dönemlerdir. Örneğin Atacama Çölü bu dönemlerde oldukça verimli bir hal alır. Galapagos Adalarının Pasifik kıyılarındaki deniz organizmalarının üreme başarıları düşer ve mortalite oranları denizlerin yükselmesi sonucu artar. Kasırgalar genellikle etki ettikleri bölgelerde biyolojik eşitliliğin azalmasına neden olurlar. Wallace ve Sclater dünyayı altı farklı bölgeye ayırableceklerini ifade etmişlerdir. Bu ayrımın temelinde bu coğrafi bölgelerin barındırdığı hayvan popülasyonları yer almaktadır. Wallece bu bölgeleri “realm” adıyla isimlendirmiştir: Nearktik (Kuzey Amerika), Neotropikal (Merkez ve Güney Amerika), Plearktik (Avrupa, kuzey Asya, kuzey Afrika), Ethiopya (merkez ve güney Afrika), Oryental (Hindistan ve Malysia), Avustralya. Biyocoğrafi alanların bu şekilde sınıflandırılması biyocoğrafyanın anlaşılmasındaki ilk adım olmuştur. Hayvan türlerine göre yapılan bu sınıflandırma ve biyocoğrafyadaki bu ilk adım bölgelerin iklim yapılarını ve bitki örtülerini de gündeme getirmiştir. Dolayısıyla, biyom olarak adlandırılan bölgelerin tanımlanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Biyomlar bir diğer önemli biyocoğrafi desendir. Bir çeşit ekosistem olarak tanımlayabileceğimiz biyomlar arasında çöller, tropik yağmur ormanları ve çayırlıklar gibi alanlar ele alınabilir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.