Jump to content

Enzim Komisyonunun Sınıflandırma Sistemi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Enzim komisyonu, enzimleri katalizledikleri tüm tepkime temelinde 6 ana sınıfa ayırmıştır. Her enzim noktalarla ayrılan ve 4 birimden oluşan bir kod numarası ile belirtilmiştir. Birinci basamak, aşağıda gösterildiği gibi enzimin ait olduğu ana sınıfı gösterir. Enzim s ınıfı ve katalizlenen tepkimenin t ürü aşağıdaki gibidir.

1 – Oksidoredüktazlar : Yükseltgenme/indirgenme tepkimeleri

2 – Transferazlar : İki molekül arasında bir atom veya grubun transferi (diğer sınıflardaki tepkimeler hariç)

3 – Hidrolazlar : Hidroliz tepkimeleri

4 – Liyazlar : Substrattan bir grubun ayrılması (hidroliz dışında)

5 – İzomerazlar : İzomerizasyon tepkimeleri

6 – Ligazlar : İki molekülün sentezle birleşmesi eşliğinde

Kod numarasındaki ikinci ve üçüncü basamaklar, katalizlenen tepkimenin türünü tanımlar. Bunun genel bir kuralı yoktur; çünkü her ana sınıf için bu basamakların anlamı ayrı ayrı tanımlanmıştır. Enzimler aynı olmayan; fakat çok benzer tepkimeleri katalizlerler; örneğin, farklı karboksilik asit esterlerinin hidrolizinde kodlardaki ilk üç basamak aynı olacaktır. Bu yönteminde en son numara isa enzimin kendi numarasını gösterir. Yani, dördüncü basamakta gerçek substrat tanımlanarak, örneğin, gerçek karboksilik asit esteri hidrolizlenerek aralarından ayrılır.

Ancak aynı tepkimeleri katalizleyen farklı enzimler olan izoenzimlerin dört sınıflandırma şeklinde aynı olacağı bilinmelidir. Örneğin, laktat dehidrojenazın insan vücudunda 5 farklı izoenzimi vardır ve bunlar aynı koda sahip olacaktır. Böylece sınıflandırma, bir enzimin sadece belirli bir tanım temeline göre yapılır; tek izoenzim ve onun kaynağının tanımlanması gereklidir.

Örneğin, EC 3.1.3.2 şeklindeki kod numarasıyla gösterilen enzim, asit fosfatazdır. Buradaki EC, Enzyme Commision’un kısaltmasıdır. Bu kod numarasının yanısıra bir de sistematik ad verilmiştir.

Enzim komisyonunu her enzime onun alışılagelmiş adına ek olarak bir sistematik ad vermiştir. Bu sistematik ad, substratın adını veya bütün substratların adını içerir ve “az” ile biten kelime, katalizlenen tipkemenin tabiatını gösterir. (Eğer iki substrat varsa, her ikisinin de adı yazılır ama aralarına “:” işareti konur). Bu kelime, enzimlerin ya 6 ana sınıfından biri veya alt sınıflarından birini ifade eder. Bir tepkime tam olarak iki tür değişim içeriyorsa, örneğin, oksidasyon ve dakarboksilasyonda ikinci fonksiyon parantez içinde gösterilir; örneğin, oksidoredüktaz (dekarboksilaz)

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.