Jump to content

LYS, Kulak İşlevi, Kulak Yapısı


Önerilen İletiler

KULAK:

İşitme ve denge organımızdır. Üç Kısımdan oluşur. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak.

  1. Dış Kulak: kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi kıvrımları sayesinde ve kıkırdak yapısıyla ses dalgalarını toplayarak kulağın iç kısımlarına doğru iletir. Kulak Yolu: Ses dalgalarından geçerek kulak zarına ulaştığı yoldur. Burada bulunan salgı bezlerinin salgıladığı kulak kiri, kulak yolunun nemli tutulması kulak zarının esnekliğini sağlar.
  2. Orta Kulak: Dış kulak yolun sonunda bulunan kulak zarı ile başlar. İç kulağın başlangıç noktası olan oval pencere ile biter. Burada olan; çekiç, örs, üzengi kemikçikleri dış kulaktan gelen ses dalgalarını kuvvetlendirerek iç kulağa iletirler. Orta kulakta bulunan östaki borusuna kulak ile yutak arasında geçit yeridir. Östaki borusu sayesinde orta kulak içindeki basınç dengelenir. Boğazda bulunan enfeksiyon östaki borusu ile orta kulağa ulaştığında orta kulak iltihabı yaşarız.
  3. İç Kulak: Duymanın ve dengenin gerçekleştiği yerdir. Duyma iç kulakta bulunan salyangoz içerisindeki kohlea kanalında duymayı sağlayan reseptörler bulunur. Buradan sinirle beyne ulaştırılır ve duyma gerçekleştirilir. Salyangoz birebirinden ince zarla ayrılmış 3 kanaldan oluşur. Kohlea, vestibular timpanik kanalları.

Kulak İşitme Olayı:

Ses Dalgaları > Kulak Kepçesi > Kulak yolu  > Kulak Zarı > Çekirdek, örs, üzengi  > oval Pencere > Salyangoz > Sinirler  > Beyin

Kulakta Denge:

Denge, iç kulakta bulunan yarım daire kanallarında gerçekleşir. Yarım daire kanalarında ve tulumcuk ve kesecik bulunur. Bunların içersinde yer alan CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) oluşan küçük kristaller (otolit taşlar) bulunur.Bu otolit taşların hareket etmesi ile burada bulunan sinirlerde beyine ve beyinciğe impuls göndeririler. Böylece dengemiz sağlanır. Denge sağlanırken vücut pozisyonumuza göre otolitlerin de sinirlerine yaptığı basınç değişir. Bu yüzden impuls oluşur. Kulakta denge sağlanırken yarım daire kanallarını dolduran endolenf sıvısı ile otolit taşların birbirine göre ter hareketi sağlanır.

Vücudumuzda Dengenin Sağlanmasında;

  • Göz
  • Kaslardaki özelleşmiş reseptörler
  • Ayak altındaki basıca duyarlı hücrelerden gelen impulslar etkilidir.
Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.