Jump to content

Bilimde ilginç bilgiler


Önerilen İletiler

Pisagor öğrencisi Hippasus kök 2 sayısının aslında bir irrasyonel sayı olduğunu söylemesi üzerine onu boğdurduğu anlatılır.

Lavoisier giyotinle idam edilerek öldürülmüştür (Bunda bir miktar kaçırdığı vergilerinde payı vardır).

Galile esasında idam değil, ev hapsindeyken ölmüştür. İdam edilerek öldürüldüğü söylentileri doğru değildir.

Galile için farklı kütlelerde iki cismi Pisa kulesinden aşağıya atıp profesörlere gösterdiği anlatılır, bu anlatım doğru değildir.

Galile ilk başta tıp eğitimine başlasa da daha sonra bu bölümü bırakıp fizik ve astronomiye yönelmiştir ( Kepler'de öyle, ilk başta ilahiyat okuyor sonra bırakıp astronomiye geçiyor).

Babası Bernoulli, oğlu Daniel Bernoulli'yi evden kovmuştur (kendisine rakip gördüğü yönünde bilgiler vardır).

Lord Kelvin (diğer adıyla William Thomson) şimdiye kadar keşfedilecek olan her şey keşfedildi, bundan sonra yapılması gereken şey teknoloji üretmek diyerek büyük laf ebeliği yapmıştır.

Boltzmann yaşamını intihar ederek son veren bilim insanlarından (öğrencisi Ehrenfest'te öyle hatta bir yerde ona özendiği dahi yazılır).

J.J. Thomson elektronu oğlu G.P. Thomson ise elektronun dalga özelliği çalışmalarıyla nobel almışlardır.

Max Planck'ın oğlu (Erwin) Hitler'e suikastten tutuklanmıştır, buna rağmen Naziler Planck'a eğer Nazizme bağlılığını kabul edersen oğlun serbest bırakılır, buna rağmen Planck duruşundan ödün vermez ve oğlu kurşuna dizilerek infaz edilmiştir.

Marie Curie'nin ölümü yaptığı radyoaktif deneylerden maruz kaldığı radyasyondan dolayı olduğu söylenir.

Rutherford atom çekirdeğinde muazzam enerjinin farkına varamamış ilginç bir kişiliktir.

Lise Meitner nobel ödülü alması gerekirken bir haksızlığa uğruyor (Otto Hahn'la nobeli paylaşması gerekirken) ama periyodik cetvelin 109 numaralı elementi meitneryum elementi olarak adlandırılmıştır.

Einstein küçükken konuşma zorluğu çektiği doğrudur buna rağmen matematikte oldukça başarılıdır (Einstein'ın matematik konusunda başarısız birisi olduğu yönünde çok fazla uydurma hikayeleri mevcuttur).

Max Born asistanın Pascual Jordan (bu ifade doğrumu bilmiyorum) yüzünden nobel ödülü biraz gecikmiş hatta 1932 nobeli Max Born'a verilmemiştir, sebebi ise asistanı Jordan'ın bir Nazi destekçisi olmasıdır.

de Broglie teoriden önce abisiyle birlikte deneysel çalışsa da bunda çok fazla başarılı olamaz, elektronun hem dalga hem de parçacık özellik gösterdiği hipotezi Broglie'ye aittir.

Heisenberg ilk bölümü olan matematikte hocası Lindemann'a Weyl'in bir kitabını okuduğunu söyler (Lindemann Weyl'i sevmeyen bir isimdir) ve Heisenberg'i tersler (zaten çok fazla şey biliyor ve matematik konusunda fazla ukala dediği anlatılır) o da hocası Lindemann'a kızar ve fizik okumaya karar verir.

Oppenheimer esasında kimyacıdır daha sonra fiziğe geçiyor, atom bombasının yapımında büyük görev üstlenmiştir (anlatılanlara göre anılarında daha sonra pişman olduğu şeklinde bilgiler mevcuttur).

Abdusselam, dinsizlikle suçlanmış ve ülkede hükümet tarafından tehlikeli görülmüştür, oysa o Ahmedi tarikatındandır, daha sonra ise itibari geri iade ediliyor.

 

Kaynaklar:

[1]. İoan James - Büyük Fizikçiler

[2]. Michael Gullien - Dünyayı Değiştiren Beş Denklem

[3]. Kimya Tarihinden Kesitler - Prof.Dr.Emre Dölen

[4]. Jaume Navarro - Elektronun Tarihçesi

[5].101 Soruda Kuantum - W. Ford

[6]. Prof.Dr.Cihan Saçlıoğlu (Abdusselam Yazısı)

[7]. Erwin Schrödinger ve Kuantum Devrimi - John Gribbin

[8]. Uranyum Savaşları - Amir Aczel 

[9].Matematiksel (https://www.matematiksel.org/2-nin-karekokunun-hikayesi/)

40833745_1998878693684604_4776236815516434432_n.jpg

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.