Jump to content

Hayvanlar başka hayvanlarla besleniyor fakat bitkiyle beslenen bitki ya da kendi türünden bakteriyle beslenen bakteri vs. var mı acaba?

Konuyu değerlendir


G.Pelin Demir

Önerilen İletiler

G.Pelin Demir

Merhaba arkadaşlar,
Hayvanlar başka hayvanlarla besleniyor fakat bitkiyle beslenen bitki ya da kendi türünden bakteriyle beslenen bakteri vs. Var mı acaba?
Teşekkürler.

Yorum bağlantısı

Parazit bitkiler buna örnek. Ancak bu bitkiler de yarı parazit ve tam parazit olm. üz. İkiye ayrılır. Tam parazit bitkilerin yapraklar yoktur. Klproplastları bulunmaz ve fotosentez yapamazlar. Demelerini konak bitkinin hem ksilemine(odun boruları), hem de floemine(soymuk boruları) 'na daldırılar. Örnek olarak küskün otu, canavar otu verilebilir. Canavar otu, çeşitli sebze, endüstri bitkileri ve yabancı otların köklerinde yaşarlar. Yaprakları yoktur ve bütün besin maddesini konukçu bitki üzerinden sağlarlar. Konukçunun kök boğazından çıkarlar ve mor renklidir.Yarı parazit bitkiler ise fotosentez yaparlar ancak gelişmiş bir kök sistemleri bulunmaz. Dolayısı ile su ve mineral ihtiyacını, konak bitkinin ksilemine karşılarlar. Örnek olarak ölse otu verilebilir. Genellikle meyve, orman ağaçları ve park ağaçlarını konukçu olarak seçerler. Yaz kış yapraklıdır. Tohum yiyen kuşlarla taşınırlar. İnce dallarda ise dallarla kesilirler, kalın dallarda bulunursa oyularak çıkartılırlar ve yerine katran dökülür. Yapraklı ağaçlarda yaprağını döktükten sonra yabancı ot öldürücü ilaçlarla ilaçlama yapılarak ölmesi sağlanır.

Yorum bağlantısı
G.Pelin Demir, Şimdi yazdı:

Merhaba arkadaşlar,
Hayvanlar başka hayvanlarla besleniyor fakat bitkiyle beslenen bitki ya da kendi türünden bakteriyle beslenen bakteri vs. Var mı acaba?
Teşekkürler.

Hayvanlarda kendi türüyle beslenenler de çok var aslında. Kannibalizm (yamyamlık) diye söylenir. Bunların hemen hemen hepsi seçmeli kannibalist, yani şartlar zorlaștığında yamyam besleniyor, onun dışında başka hayvanlardan da besleniyor. Mantislerden kutup ayılarına kadar liste uzun, ama bir kısmı burada: 

https://www.nationalgeographic.com/animals/photo-ark/pictures/animal-cannibals/

Yorum bağlantısı

 "Boğucu incir" diye tercüme edilebilecek strangler fig adı verilen bir grup bitki var. Ağaçların gövdelerini sarıyorlar, tamamen kaplandıktan sonra ağaç çürüyüp yok oluyor ve geriye boğucu incir ve içindeki boşluk kalıyor. Bitkilerde tam olarak yamyamlıktan bahsedemeyiz tabii; daha ziyade parazit ilişki veya aynı kaynak için rekabet söz konusu. 

Bkz: https://umtrees.wordpress.com/2015/10/20/strangler-fig/

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.