Jump to content

Ben dilimi bükebiliyorken eşim yapamıyor. Bu özelliği şuan oğlumda gözlemleyebiliyorum.

Konuyu değerlendir


Mine Kaygaz‎

Önerilen İletiler

Mine Kaygaz‎

merhaba arkadaşlar çeşitli şekillerde dil bükmenin genetik olduğunu okumuştum daha önce. 6 yaşında kızım 3 yaşında oğlum var. Ben dilimi bükebiliyorken eşim yapamıyor. Bu özelliği şuan oğlumda gözlemleyebiliyorum. Peki sırf bu özellik için soruyorum neden sadece oğlumda var bu özellik . şimdiden teşekkürler

Yorum bağlantısı
Bilgehan Karaca

Dil bükme multigenetik alt yapıya sahip bir kas fonksiyonu olduğu için Mendelyan kalıtım sayılmıyor, 1940'larda şimdi ismini unuttuğum bir hekimin araştırmasının halk arasında kulaktan kulağa çarpıtılması sonucu şehir efsane olarak yayılmış. Yani zayıf bir genetik temeli olabilir ama anne-babadan çocuğa geçişte bir kesinlik asla yok. 

Ama meraklısı için böyle bazı Mendelyan kalıtılan fizyolojik özellikler var: ilki -maalesef biraz tiksinç- kulak kirinin ıslak ya da kuru olması. Tüm insan populasyonu bu konuda ıslak ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor. Toplumlar kendi içinde büyük oranda homojen. Muhtemelen evrimsel tarihin çok erken döneminde ortaya çıkmış bir genetik özellik. Anne-babadan çocuğa direkt geçiyor. 

İkinci ilginç Mendelyan özellik, acı badem kokusu ayırt edebilme yetisi. Çekinik bir genle kalıtılıyor. Dolayısıyla küçük toplumlar içinde kümeleșirken büyük toplumlarda seyrek görülüyor.

Üçüncüsü ve dördüncüsü daha sıkça bilinen özellikler: Laktoz toleransı ve kan grubu. Her ikisi de baskın genlerce kalıtılıyor. Dünya nüfusunun ezici çoğunluğu bugün laktoz toleransına sahip. Teorik olarak oldukça yakın bir geçmişe kadar (yani hayvancılığın yaygınlașma dönemine kadar) intoleransın toleransa göre sık olabileceği düşünülüyor ki Buz Adam Ötzi'nin laktoz intolerant genleri bu fikri doğruladı. Diğer yanda kan gruplarının genetik kökenine ilişkin türlü hipotezler var ama şimdi o konuya girip uzatmayayım. A ve 0 özellikle Eski Dünya kıtalarının batı yarısında, B grubu ise doğu yarısında yaygın.

Yorum bağlantısı

Dil bükmenin tek bir gen tabanli ozellik oldugunu dusunmuyorum. Bir cok faktör etkili olabilir ki yukarida arkadaşlar cok guzel anlatmis. Ama sadece gen tabanlı olarak dusunse idik durumun nedeni şöyle aciklanabilirdi. Hayali baskin dil bukme geni sadece babanda olsun, annende olmasin. Bu durumda sende babandan ve annenden gelen ikiside var. Ama yumurta hucrelerinde tekrar yariya inerler. Coocugun babandan gelen geni tasiyan yumurtadan olusursa dilini bukebilir. Annenden geleni alirsa bukemez.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.