Jump to content

Evrimsel mekanizmalarda bir bilinç mi söz konusudur?

Konuyu değerlendir


Pusat Karalı

Önerilen İletiler

Pusat Karalı

Evrimsel mekanizmalarda bir bilinç mi söz konusudur? Bir canlının bulunduğu ortamın algılanması, algılanan ortama göre türün gelecek nesillerde geçirmesi gereken değişikliklerin kararlaştırılması ve değişimin başlaması, bu uzun süreçte tüm bu idare ve irade nasıl gerçekleşiyor? En başa dönmek istiyorum. Açıkçası ilk tek hücreli canlının neden gelişmeye ihtiyaç duyduğu, neden geliştiği, bu kararın, iradenin nerede olduğunu anlayabilmiş değilim.

İlk başta sorum daha çok evrimin neden organizmanın değil türün menfaatine göre işlediği ile ilgiliydi, bunun matematiksel yönünü de öğrendikten sonra kafamda somut bir şeyler gelişti, ancak yukarıda anlatmaya çalıştığım meseleyi hala çözemedim. Yardımcı olursanız çok memnun olurum, umarım anlatabilmişimdir.

Yorum bağlantısı
Pedram Türkoğlu

Kendinizi çok güzel ifade etmişsiniz. Öncelikle bu konuda teşekkür ederim. :) 

Aslında bilinç, maddenin kendisi bile olabilir. Bilinç, "bilgi" ile alakalıdır ve bilgi her maddenin uzay zamanda bıraktığı iz olarak düşünülebilir. Bilgi dediğimiz şey, kendinde şey olarak varoluşa sahip mi? Yoksa "algı" denen sürecin sonunda ortaya çıkan bir ürün mü? Bana ikincisi gibi geliyor. O zaman da algı yoksa, algının işlenip bilgiye dönüşmesinden ve bilinçten bahsedemeyiz. Aslında madde ve bilinç diye iki başlık yok. Madde zaten evrenin diğer adı ve bilinci de içerir. Örneğin biz... Biz evrenin bir ürünüyüz. Evren de formdan forma girip, kendisini anlayan bir şey haline geliyor. Richard Feynman'ın dediği gibi "Ben evren kadar atomdan oluşan, evrende atom kadar olanım..."

Biyolojik açıdan bakarsak bilinç, bakteri dediğimiz organizmalarda dahi mevcut. Quorum sensing denilen yöntemle çevrelerini algılayıp, ona göre cevap verebiliyorlar. Hatta dokunma duyusuna bile tepkileri var. Yani bu "bilinç" değildir de nedir? Organizma iradesi dahilinde plan yaparak o işi gerçekleştirmez. Doğa yasalarının süzgecinden geçerek o duruma gelir. 

Fakat şu konuda size pek katılamayacağım. Çünkü evrimsel süreçte "gelişmek" diye bir şey söz konusu değil. 3,5 milyar yıl önce ilkeldi de şimdi modern değil. Her dönemde yaşayan canlılar, bulunduğu dönem için "gelişmiştir." Gelişim dediğimiz süreç anne karnından yetişkinliğe kadar olan süreçtir. Çünkü bir "tamamlanma" söz konusudur. Fakat evrimsel süreçte bir "tamamlanma" yoktur. Her canlı, bulunduğu koşula uyum sağlayarak bir sonraki jenerasyona genlerini aktarır. Sonraki jenerasyonda da önceki kadar "gelişmiştir." Sadece koşullar değiştiği için, uyum sağlamak adına "değişebilenler" uyum sağlamayı başarmıştır. Dikkat ederseniz bakterinin uyum başarısı bizlerden kat kat daha iyi.

Sonuç olarak bir canlı, olabildiğince çeşitliliğe ulaşmak ister. Çünkü çeşitlilik, onun uyum başarısını artırır. Uyum başarısının artması da genlerinin hayatta kalacağı anlamına gelir. Bunu kendi isteği ile yapmaz. Doğal seçilim, cinsel seçilim, transpozon, genetik mutasyon gibi evrimin mekanizma süzgecinden geçtiği için, doğa tarafından yaptırılır. Bilinçsiz bir bilinç ile...

Yorum bağlantısı

 

Yine Pedram, yine harika cevaplar. Ayrıca, "Evren de formdan forma girip, kendisini anlayan bir şey haline geliyor. " İlginç böyle düşünmek aklıma gelmemişti. Spoiler vermeseydin keşke :) Şaka bir yana sırf bu sözden üçleme film çıkar yemin ediyorum hepsi The Fountain filmi ayarında :D Son olarak yorumu okurken üsteki arkadaşın dediği gibi IQ'um tam 3 e katlanırken "transpozon" u "Trabzonspor" okuyarak tekrar eski haline düşürmüş olmanın üzüntüsü yaşıyorum şu an :))

Yorum bağlantısı
Ahmet Seferoğlu

Pedram hocam genel olarak probleme yanıt verdi.Ben şunları eklemek istiyorum:Öncelikle şuan bilim konuşmuyoruz o konuda hem fikir olalım.Bu bence bütünüyle felsefenin konusu.Hatta spesifik olarak epistemoloji diyebilirim.Özellikle irade ve onu anlamak bilginin doğasını anlamaktan geçiyor.Bilgi nedir? ''İnsan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümüne verilen ad.''Bilginin tanımını ele aldığımız zaman bu yalnızca onlarca hatta yüzlerce tanımdan bir tanesi.Peki felsefenin doğru bir şekilde yapılabilmesi için ne gerekir?Doğru bir şekilde düşünebilmek için ne gerekir? Gereken şey dildir.Mesela Aristo'nun İlk Felsefe(Metafizik) kitabını okursanız(Türkçe çevirisi) eğer daha önce felsefi deneyim ve okumalarda bulunmadıysanız size çince gibi gelecektir.Orada kullanılan kelimeleri okursunuz,bunların çoğu sizin her gün kullandığınız kelimelerdir,ancak o kelimeler derin ve kolektif bir düşünceyi ifade etmek için kullanıldığı için neyi kastettiğini anlamakta zorlanırsınız.İşte bence sizin zorlandığınız kısım bu.Size eğer felsefe okumuyorsanız kesinlikle felsefeye başlamanızı,okuyorsanız da bunu çokça ilerletmenizi tavsiye ederim.Sevgiler...

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.