Jump to content

"Bir insanda 46 kromozom var" derken ikili setler halinde 46 kromozomdan mı bahsedilir yoksa tekli halde mi?

Konuyu değerlendir


Materyalist

Önerilen İletiler

Materyalist

"Bir insanda 46 kromozom var" derken ikili setler halinde 46 kromozomdan mı bahsedilir yoksa tekli halde mi?

Başka bir soru daha, "bir hücrenin yaşam döngüsü büyük oranda interfazdan oluşur, interfazda hücre DNA'sını eşler" dendiğine göre aslında bir hücre yaşamının büyük çoğunluğunu iki kat DNA ile geçirir demek doğru mu?

Kromatid ile kromozom farkını iyice anlatabilir misiniz? Kaynaklarda büyük bir karmaşa var. Kromatin, kromatid, kardeş kromatidler, kardeş kromozomlar, homolog kromozomlar ve bunların hücrenin hangi halinde kaç tane olduğu, haploidlik, diploitlik. Bunları da anlamını açık seçik, karmaşaya yer vermeden açıklayabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı

Vucudumuzdaki mayoz gecirmis olanlar disinda tum hucrelerde (matafazda sayilabilir hale gelen) 46 tane kromozom vardir. Esey kromozomlarin biri anneden biri babadan geliyor ya (x anneden x ya da y babadan) digerleri icin de bu gecerli. Kromozom 1den 2 tane var, biri anneden biri babadan. Mayoz gecirmediginiz surece hem anneden hem babadan gelen kromozom 1 (22 ye kadar digerleri X ve Y) tum vucut hucrelerinizde her zaman var, daha dogrusu kromozom halinde degil kromatin halinde, tasidigi genetik bilgi ayni ama sekli semali farkli. Simdi siz mitoz gecireceksiniz; anneden gelen kromozom 1 de babadan gelen 1 de eslesiyor kendi icinde, X seklini aliyor. Esledikten sonra X in her bir koluna kromatid diyoruz, iste her bir kol “kardes kromatid” oluyor. Bolunme olurken genetik olarak ayni olan iki kromatid iki hucreye dagiliyor. Dikkat,anneden gelen kromozom 1 ve babadan gelen genetik olarak ayni degil, onlarin kardesligi yok homolog olma durumu var.

Yorum bağlantısı

Hucre evet yasaminin buyuk cogunlugunu interfazda gecirir, mitoz nispeten kisa surer. Ama interfazin alt fazlari vardir ve bunun belirli bir fazinda (S fazi) DNA eslenir, eslemeden once 2n olan genetik bilgi eslenerek 4n olur. Bir hucre (tipine ve bulundugu safaya gore degissede) esasinda interfazin G1 alt fazinda takilir, burada normal fizyolojik etkinligini surdurur, bir bolunme karar noktasi geldiginde (bu g1-s arasindadir) hucre dna yi esleme hazirligi yapar, s de esler, g2 de kabaca mitoza hazirlanir, mitoz ardindan da sitokenez ile iki yavru hucre ortaya cikar.

Yorum bağlantısı

Ve aslinda gercekte olan sudur: bolunme ya da mitoz sandigimiz gibi her an her yerde olmaz, cogu zaman asimetriktir (genetik olarak ayni olsalar da epigenetik olarak farklilasabilirler ki kok hucreden degiserek gelen kan hucresinin, bagirsak hucresinin bizzat yasadigi sey budur).

Yorum bağlantısı

Burayi gecip devam edersek, a gram dna varsa bir hucrede bu dnasini eslediginde 2a gr olur. Sitokenezle iki hucre ayrilinca tekrar a gr a duser. A gr dna 2n dir (diploid); kisa suren 4n surecine tetraploit diyebilirsiniz ama gerek yok yine de netlesecekse aklimizda, evet, o surecte 92 tane kromatid vardir ama yine 46 kromozomunuz vardir (metafazdayiz artik kromozom diyoruz ve metafazdan once dna eslenip sizin X seklinde metafazda gordugunuz kromozomdaki iki kromatidin birini (kardesini) yapti. Simdi kromozomda ayni bilgiyi tasiyan iki kromatid var ve anafazda biri bir hucreye dogru digeri diger hucreye dogru cekilir, kromozom sayisi ayni kalir, 2n, her bir hucrede... Mayoz da ne olur, krossing over vs yi gecersek ilk mayozda olusan iki hucreye bir kromozomun ya anneden geleni ya babadan geleni aktarilir (yani homolog kromozomlar), olusan hucreler dolayisiyla genetik olarak birbirinden farklidir, neden cunku anneden gelen genetik bilgi farkli babadan gelen farkli, e bir de krossing over var-ki tum bunlar baskinlik cekiniklik meselesinin altinda yatan sebeptir. Ikinci mayozda ise her bir kromozomdaki kardes kromatidler birbirinden ayrilir (tipki mitozdaki gibi, ama bu kez krossing over yasandigindan birebir aynidir diyemeyiz.

Yorum bağlantısı

İlk olarak mayoz bölünmeyi felsefesini çalış. Herşeyi anlarsın, aksi takdirde hiç bir şeyi anlayamazsın. Arkadan şu soruyu sor neden nonhomolog kromatitler çaprazlaşır. Cevabını yazarsan Nobel’e aday göstereceğim.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.