Jump to content

MIK (Minimum İnhibitor Konsantrasyon) Saptama Yöntemleri


Önerilen İletiler

Dilüsyon yöntemleri, antibiyotiklerin minimum inhibitor konsantrasyonlarını (MİK) saptamak için kullanılır. Yani bakteriyi en az ne kadar antibiyotikle yok ederiz sorusunun cevabıdır. Antibiyotik duyarlılık testlerinde referans testlerdir.

MİK yöntemleri direnç sürveyansı, rutin testlerde eşdeğer sonucu olan mikroorganizmaların duyarlılığının saptanması, yeni ilaçların kıyaslanması, rutin testlerin güvenilir olmadığı mikroroganizmaların test edilmesi ve tedavide kantitatif bir sonuç gerektiğinde kullanılır.

Belirli bir süre içinde bir mikroorganizmanın gözle görünebilen üremesini engelleyen en düşük antibiyotik konsantrasyonu (mg/l) MİK olarak adlandırılmaktadır. MİK, mikroorganizmanın duyarlılığına ilişkin klinisyene bir rehberdir ve tedaviye karar verirken yardımcı olmaktadır.

1) Sıvı Dilüsyon Yöntemi

a) Makrodilüsyon (Tüp) Yöntemi

Eşit hacimdeki buyyon ve antibiyotik çözeltisi içeren kaplara (genellikle artan geometrik konsantrasyonlarda) belli sayıda mikroorganizmanın inoküle edildiği bir tekniktir.  Her antimikrobik ilaç için test edilecek konsantrasyonlar, bakteri ve ilaca göre değişmektedir.

                                                                                              image.png.0df716bd1ea572d4abdbe6dff0d909d9.png 

 

b) Sıvı Mikrodilüsyon Yöntemi

Sıvı dilüsyon testinin mikrodilüsyon plaklarında yapıldığı şeklidir. Burada tanımlanan yöntem bir gecelik agar kültüründe kolay üreyen ve Mueller Hinton buyyonda kolay üreyebilen aerobik bakterilerin saf kültürleri içindir.

Bu yönteme mikrodilüsyon denilmesinin nedeni, besiyerlerinin küçük hacimlerde yuvarlak ya da konik tabanlı kuyucukları olan steril plastik mikrodilüsyon plaklarına dağıtılmasından dolayıdır. Her kuyucuk 0.1 mL sıvı içermelidir.

                                                                                               image.jpg.00199c30a474a3f8249c9c4bb39cf601.jpg

2) Agar Dilüsyon Yöntemi

Antimikrobik ilaç, her plakta farklı konsantrasyonda ilaç bulunacak şekilde agar besiyerine karıştırılır. İnokülumlar eşzamanlı ve hızla her plağa 32 ila 36 inokülum aktarabilen aletler (replikatör) ile agar yüzeyine bırakılır. Günümüzdeki replikatörlerin çoğu her bir plağa 32 ila 36 inokülum aktarabilmektedir.

Üremeyi inhibe eden en düşük ilaç konsantrasyonu MİK olarak kaydedilir. Ancak, tek bir koloni üremesi veya inokülumun neden olduğu üreme benzeri bir iz dikkate alınmaz.

3) Gradiyent Testi

Bunun en önemli üstünlüğü, 150 mm lik bir agar plağında beş farklı ilaç için MİK değerlerinin belirlenebilmesidir.

                                                                                                                              image.png.0817b38a8c603ebf1ec3dae5e1a83f54.png

 

 

Kaynak

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.