Jump to content

HIV-1 İçin CRISPR Umudu !


CRISPR Genom Modifikasyonları T101  

2 oy

  1. 1. CRISPR Genom Modifikasyonları T101 derlemesinin ilk Türkçe CRISPR kaynak kitabı olduğunu biliyor muydunuz ?

    • Evet tabi ki !
      0
    • Hayır, hemen açıp okumalıyım!!
      2


Önerilen İletiler

CRISPR İle HIV-1 Virüsü Hedefleme

Şu anda dünya genelinde 25 milyondan fazla insan HIV-1 lentivirüs ile enfekte durumdadır. Bugün, antiviral tedavilerle virus kanda bulanamayacak şekilde HIV-1 kontrol altına alınabilir. Ancak virüs tamamen kaybolmaz; latent enfekte hücrelerde saklanır. Gerçekten HIV-1'i tedavi etmek için, araştırmacılar bu gizli viral rezervuarları yok etmelidirler ve CRISPR bu zor işi başarmanın yolu olabilir! Temple Üniversitesi'ndeki Kamel Khalili'nin laboratuarı, CRISPR-HIV terapötikleri için 2 potansiyel strateji sundu. İlki dCas9-SAM kullanarak HIV-1 transkripsiyonunu aktive etmek ve enfekte olmuş hücreleri yok etmek, diğeri ise doğal tip Cas9 kullanılarak enfekte olmuş hücrelerden HIV-1 genini çıkarmak CRISPR'nin HIV 1 ile in vitro koşullarda nasıl boy ölçüşebileceğini ve klinik başarı için hangi engellerin üstesinden gelmesi gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

1496869491363.jpg

ART ve HIV-1 Rezervuarlar

HIV-1, bağışıklık sisteminde, özellikle CD4+ T hücrelerine enfekte olur ve neticede tedavi edilmemiş bireylerde edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) yol açar. AIDS'in semptomları hızlı kilo kaybı ve sağlıklı bireylerde genellikle görülmeyen fırsatçı enfeksiyonlar da dahil olmak üzere, genel enfeksiyon riskindeki artışı içerir. Antiretroviral tedavi (ART) plazmadaki HIV-1'i neredeyse elemine eder ve HIV-1 hastalarının yaşam beklentisini ve kalitesini artırabilir. Bununla birlikte, ART HIV-1'in tamamen iyileşmesini sağlamaz. ART'yi durduran hastalarda, latent enfekte hücrelerde bulunan viral rezervuarlar nedeniyle viral düzeyler kısa zamanda tedavi öncesi seviyelere yeniden yükselir. ART ile

tedavi edilen hastaların plazma HIV-1 seviyeleri düşmüş olmasına rağmen bu hastalar demans, bağırsak bozuklukları, sinir hasarı ve kalp hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar için yüksek risk altındadırlar. Artan kronik hastalık riski latent HIV rezervuarlarına, kronik inflamasyona ve ART'nin negatif metabolik etkilerine bağlıdır. Vücut neden bu rezervuarları yok etmek için immun yanıt oluşturamıyor? Esasen bağışıklık sistemi, yanıt vermesi gereken herhangi bir tehdit görmemektedir. Latent enfekte hücreler viral proteinleri çok az ürettikleri ya da hiç üretmedikleri için immün sistemden kaçarlar. Bu sorunu çözmek için iki strateji

öne sürülmüştür. Birincisi, "şokla ve öldür", latent HIV'in reaktive olmasıyla enfekte olmuş hücrelerin viral proteinler üretmesini ve sitotoksisite ya da immun yanıt yoluyla ölmelerini hedefler. İkinci strateji ise; HIV-1 genomunun enfekte olmuş hücrelerden basitçe çıkarılmasıdır ve bu CRISPR'nin ortaya çıkışı ile daha gerçekçi bir fikir haline gelmiştir.

Kaynak: CRISPR Genom Modifikasyonları T101

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.