Jump to content

Mikrodalga fırınınız radyasyonu ne kadar iyi yalıtıyor hiç merak ettiniz mi?


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Bunu evde deneyin. Pek çoğumuzun bir mikrodalga fırını vardır; bilirsiniz, yiyecekleri ısıtmak için onları mikrodalga radyasyonuyla patlatan şu yüksek teknolojili kutu. Fakat onların elektromanyetik radyasyonu tam olarak ne kadar iyi yalıttığını hiç merak ettiniz mi? Bunu bulmak için, gerçekten basit bir yöntem var.

Başlamadan önce, mikrodalga radyasyonunun iyonlaştırmadığını bilmeniz önemlidir, yani, zararlı mor ötesi radyasyonun yaptığı şekilde DNA’nızı değiştiremez veya etkileyemez.

Size zarar verebilmesinin tek yolu, kendinizi bir şekilde mikrodalganın içine sokmanız ve dokunuzu doğal olmayan bir sıcaklığa kadar ısıtmanızdır. Fakat şunu söyleyelim, mikrodalga radyasyonunun size zarar vermesinden ziyade, erimiş bir yiyeceğin ağzınızı yakması daha muhtemeldir.

O yüzden burada sızdıran bir mikrodalgadan bahsettiğimizde, elektromanyetik dalgaların havalı bir şekilde yolculuk ettiğini ve bunun engellenebileceğini açıklamak istiyoruz. Bu, endişelenmeniz gereken bir durum değil.

Şimdi bunu bir kenara itelim ve deneye geçelim. Yapmanız gereken bütün şey, cep telefonunuzu (açılmamış) mikrodalganızın içine koymak ve ardından mikrodalganızın gerçekte ne kadar güvenli olduğunu anlamak için onu aramak.

Bir mikrodalga fırını, aslında elektromanyetik dalgaları “süzen” metal bir kutu olan bir Faraday kafesi gibi çalışır.

Bu yüzden elektromanyetik radyasyon bir Faraday kafesinin dışına veya mikrodalga kapağındaki metal ızgaraya çarptığında, metaldeki elektronların hareket etmesine ve radyasyona tamamen engel olup etkisini sıfıra indiren elektromanyetik bir alan oluşturmasına yol açar. Bir nevi, gürültü engelleyen kulaklıkların, zıt dalgaboylarında ses çalarak gürültüyü engellediği gibi.

Bunu aklınızda tutarak, mikrodalgaların herhangi bir elektromanyetik sinyali içeri sokmayacağını ve radyasyonu dışarı göndermeyeceğini beklersiniz; tabii bir yerde bir sızıntı olmadığı müddetçe.

Fakat birkaç farklı mikrodalgada bunu denedikten sonra, durumun bu olmadığını görüyoruz.

Peki neler oluyor? Bunu anlamak için, radyo dalga frekanslarını ölçen bir cihaz tutuyoruz ve bunun göründüğü kadar basit olmadığını anlıyoruz; telefonunuzun aldığı sinyaller, aslında mikrodalgadan daha uzun dalga boylarına sahip, bu yüzden sırf biri içeri girdi diye, diğeri çıkacak anlamına gelmiyor.

Boyut olarak çok daha yakın bir sinyal var mı? Var, Wi-fi.

Bu yüzden, yemek artıklarını ısıttığınız her seferde, internetiniz kesilebilir.

Ah, bir de sorumluluk reddimiz var; telefonunuz mikrodalgadayken, mikrodalgayı açmayın. Tekrar ediyoruz: mikrodalgayı açmayın.

Tabii böyle bir şey olmasını istemiyorsanız.

kaynak 1 , kaynak 2 , kaynak 3 , kaynak 4

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.