Jump to content

Nasıl sarhoş olduğunuzu hiç merak ettiniz mi?


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

Gerek arkadaşlarımızla güzel bir sohbet ortamında olsun, gerekse yalnızken derdimize derman olsun ve hatta isterse hiçbir sebebi olmasın birçoğumuz alkol kullanmaktan keyif alır. Hatta dünya nüfusunun %0.7’si daima sarhoş. Yani siz bu yazıyı okurken aşağı yukarı 50 milyon kişi sarhoş.

Etanol, yani bizim için öldürücü ve ya kör edici olmayan, günlük hayatta kullandığımız alkoldür. 2 karbon, 6hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Etanolün en önemli özelliklerinden birisi suda çözünebilir olması. Yani kana çok rahat karışabilir. Daha da ötesi etanol, yağda da çözünerek hücre zarından da geçebilir. Bu yolla mideden ince barsaklara geçer, kan dolaşımına katılır ve beyne ulaşır.  Etanol, nikotin ve kafein gibi kan-beyin bariyerini geçebilen bir maddedir.

Etanol beyne ulaştıktan sonra, beyindeki ödül merkeziyle hafızadan sorumlu bölgelerin birleştiği bir nokta olan nucleus accumbens’i uyarır. Bu uyarının sonunda beyinde dopamin salgısı uyarılır ve o meşhur alkolik mutluluk açığa çıkar. Alkol glutamat reseptörlerin çoğuna bağlanır ve beyin diğer kimyasal sinyalleri alırken etanol molekülleri almaya başlar ve dolayısıyla sinyal akışını yavaşlatır. Alkol ayrıca GABA(gama aminobütirik asit) reseptörlerine bağlanır. GABA reseptörleri aktif olunca beyni yavaşlatır. Eğer sarhoş olan kişi uykulu ve sakin hissediyorsa beyin aktivitesi baskılanmıştır.

image.png

Bilindiği gibi alkolün aşırı tüketimi ölüme kadar ulaşabilir. Peki alkol bizi nasıl öldürür?
Yukarıda anlatıldığı gibi alkol, sinirsel iletimi baskılar. Yani yeterli miktarda alkol aldığınızda vücudunuzun savunma refleksi olan “kusmayı” da baskılarsınız ve kendi kusmuğunuzda boğulabilirsiniz. Aynı sistemle nefes alıp vermek için gerekli uyaranlar da baskılandığında boğularak ölebilirsiniz.

Diger bir etki ise karaciğer üzerinedir. Aslında alkol doğrudan karaciğere zarar vermez, karaciğerde yıkılırken oluşan yan ürünler toksik etki yaparak zarara yol açar. Bu durum daha kronik bir ölüm getirebilir. Tıpkı alkolün doğrudan kansere neden olmaması ama kanser yapıcı faktörleri dolaylı yoldan desteklemesi gibi.  Metabolize olamayan alkol ise, böbreklerden idrar yoluyla, deriden sızarak veya ciğerlerden nefes yoluyla atılmaya çalışılır.

Yine de kararında içtiğimizde birçok alkol türü vücuda faydalı olabilir. Paracelsus’un dediği gibi: “Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur; zehir ile ilacı ayıran dozdur.” Diğer bir deyişle, her şey toksiktir hiç bir şey toksik  değildir. Afiyet olsun…

Yazar:Berk Deniz

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.