Jump to content

Protista Aleminin Tanımı, Kapsamı ve Protozoonlar


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Protistler ökaryotik, tek hücreli mikroskobik organizmalardır. Bununla birlikte bazen koloni (Coenob, Sönob)'ler oluşturabilirler, fakat hiçbir zaman bir doku organizasyonu göstermezler. Tek hücrelilikleri dışında, köken açısından polifiletik (çeşitli evrimsel kollardan gelen)'tirler. Genelde yalancı ayak (pseudopodium), sil (cilium) yahut kamçı (flagellum)'larla hareket ederler [sil ve kamçılar birbirlerine idantik yapılara sahip oldukları için son yıllarda ikisine birden Undulipodium adı verilmektedir]. Bununla birlikte, bazı formlar kendilerini bir zemine tespit ederek yaşar (Sedanter Formlar). Beslenmeleri ototrofi, heterotrofi (fagositoz, pinositoz yahut ozmotrofi) veya miksotrofi şeklindedir. Daima bir eşeysiz çoğalma mevcuttur. Bazen bunu bir döl almaşı (metagenez) şeklinde eşeyli üreme takip eder. Kommensalizm ve parazitizm sık görülür. Sedimenter (=çökel) kayaçlarda bulunan fosiller dahil yaklaşık 120,000 tür ile temsil edilirler.

Protista alemi içerisinde Mavi-Yeşil Algler (Cyanobacteria) haricindeki diğer algler, belli bazı kamçılı mantarlar (Myxomycota ve Mastigomycota) ve geleneksel olarak protozoonlar şeklinde kabul edilmiş olan tek hücreliler bulunur.

Hayvan benzeri protistler olarak "Protozoa" ve bitki benzeri protistler olarak da "Algae" kavramı bazı yazarlar (Levine ve ark., 1980; Laybourn-Parry, 1984) tarafından her ne kadar Protista'nın bir alt-alemi şeklinde takson olarak kullanılıyor ise de, bu taksonların uzun süre mevcut kalmayacağı görüşü yaygındır (Puytorac ve ark, 1987; Sleigh, 1989). Zira bir takım protist grupları (belli Euglenoidler ve Dinoflagellatlar v.s.) protozoon ve alglerin her ikisine de dahil edilirler. Bu nedenle Protozoa ve Algae terimleri dar anlamda bir organizasyon düzeyini ifade etmede kullanılır. Margulis ve Schwartz (1982) Protista alemini 27, Sleigh (1989) 20 şube (phylum, filum)'ye ayırırlarken, Puytorac ve ark. (1987) bu sayıyı 13'e indirgemişlerdir. Bu kitabın konusuna giren potansiyel patojen ve parazitik protistler söz konusu şubelerden sadece beşi (Rhizopoda, Dinoflagellata, Mastigophora, Sporozoa ve Ciliophora) içerisinde sınıflandırılırlar. Tamamı geleneksel olarak protozoonlar olarak kabul edilir. 1980 yılında yapılan Uluslararası Protozooloji toplantısında Protista aleminin değişik şubelerine dahil olacak şekilde, 65,000'in üzerinde protozoon türü bulunduğu belirtilmiştir. (Levine ve ark., 1980). Bu sayının yarıdan fazlası fosil, yaklaşık 10,000 kadarı da parazittir.

Prof. Dr. Bayram Göçmen

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.