Jump to content

Gıdalarda yaygın olarak bulunan küfler


Önerilen İletiler

Alternaria: Bitkisel ürünlerin çoğunda bozulmaya neden olurlar. A.solani patateslerde sert çürüme yapar. A.teneus meyvelerde mavi küf çürümesine neden olur. A.radicina havuç ve kerevizde, A.brasicae marulda siyah benekler oluşturur. A. citri ise greyfurt ve portakal gibi meyvelerde yumuşak çürümeye neden olur. A.tenussima ise tarla küfüdür.
Botrytis: Bitki ve bitkisel gıdalar üzerinde gri küflenmeye neden olur. B.cinerea bağlarda küllenme hastalığını yol açar. Turunçgiller, çilek, armut, üzüm gibi birçok meyvede gri küflenme yapar. B.allii soğanlarda gri çürüme yaparak dokuları yumuşatır.

Byssochylamys: Askosporları ısıya dayanıklı olduğu için özellikle yüksek asitli gıdaların bozulmasında önemli rol oynar. B.fulva ve B.nivea ısıl işlem görmüş asidik gıdaların özellikle konserve meyve ve meyve sularının bozulma etmenidir.

Cladosporium: Kültürde kadifemsi, zeytin renginden siyaha değişen pigment oluşturur. C.herbarum sığır eti ve dondurulmuş kuyruk yağında siyah benek oluşturur. Bazı türleri ise tereyağı ve margarinde bozulma yapar.
Fusarium: Birçok sebze ve meyvenin bozulmasına neden olan bu küfler muzlarda görülen boyun çürümesine neden olur. F.culmorum tereyağında pembe lekeler oluşturur.

Geotrichum: Gıdalarla temas eden alet ve ekipman üzerinde geliştiği için makine küfü denilmektedir. Bu durum özellikle domates işletmelerinde görülür. G.albidum turunçgillerde ve süt kremasında ekşimeye neden olur. Et ve sebzelerde de yaygın olarak bulunur.

Mucor: M.lusitanicus etlerde püsküllenme hastalığına neden olur. Etin donma sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta saklanması sırasında bu küfler sporlanma yapmadan beyaz renkli, tüylü yapıda miseller oluştururlar.

Rhizopus: Çeşitli sebzeler ile elma, armut, üzüm, incir gibi sert çekirdekli meyvelerde yumuşak çürümeye neden olur. Buzdolabı sıcaklığında saklanan bazı etlerde ve kuyruk yağında siyah benekler oluşturur.

Trichothecium: T.roseum pembe renkli pigment oluşturur ve meyvelerde pembe renkli kök çürümesine neden olan tek türdür.

Depo ve Tarla Mantarları
Gelişen ekinlerin hasat zamanına kadar genellikle nem oranı yüksektir. Bu da ilgili mikobiyotaya yansımıştır: çoğunlukla kserofiliklerden çok hidrofillikler vardır ve enerji sağlamak için karbonhidratları parçalayacak enzimler üretirler. Çoğu durumda selüloz ve pektinaz gibi yapısal bileşenleri yıkan ve bitki dokularına girmeye izin veren enzimler üretilir. Tarla küfleri arasında Fusarium cinsi en önemli küf olarak düşünülmektedir. Mikotoksin üreticisi olmaları yanında birçok bitki hastalığına da sebep olmaktadır. Bir tarla bitkisi olgunlaşamaya başladığında kurumaya başlar, Fusarium büyümeyi durdurur ve çoğunlukla ölür. Fusarium oxysporum bir istisnadır. Çünkü üretilmiş çeşitli gıdalardan izole edilmiştir. Depo bozulmalarının önemli bir nedenidir.

Tarla mantarlarının diğer bir grubu Dematiacous Hyphomycetes. Bu grup iyi bilinen Alternaria, Cladosporium, Curvularia, Drechslera, Stemphylium ve Ulocladium cinslerini kapsar. Bu cinslerden Alternaria ürettiği mikotoksinler nedeniyle muhtemelen en çok ilgilenilendir. Diğer yandan, depolanmış tohumlarda ve tahıllarda büyüme olmadan var olmaları tazeliğin bir indikatörüdür.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.