Jump to content

Tilkisine vegan diyet uygulayan Sonia Sae hakkında önemli bir bilgi


Emrah Boztepe

Önerilen İletiler

Emrah Boztepe

Geçen hafta yalan bir haber dünyada çapında yayıldı ve Türkiye de, hatta bizim grubumuz da bundan payını aldı. Habere göre aktivist bir vegan olan Sonia Sae, evinde beslediği tilkisine vegan bir diyet uyguluyordu ve tilkisi bu yüzden aşırı zayıf ve sağlıksız hale gelmişti. Oysa bu tamamen bir iftiraydı ve Sonia Sae'nin cevap olarak hazırladığı bu (ekteki) videoda işin aslı tek tek anlatılıyor. Videonun tamamını izlemek istemiyorsanız, 07:30'uncu saniyeden tilkinin son haline bakabilirsiniz. Hani "sağlıklı ve mutlu" ifadesine örnek göster deseler, ben bunu rahatlıkla gösterirdim. :)

Sonia Sae, böyle bir yalan haberin ardından dünya çapında hakaretlere ve tehditlere maruz kaldı. Ama saldırılan sadece o olmadı, bu uydurma habere dayanarak, tüm veganlara hakaretler edildi. Haberi Boredpanda sitesinden alıp Türkçeye çeviren Onedio'nun sayfasındaki yorumlar, ağza alınmayacak küfürlerle dolu. Mesela evrime gönderme yapan bir yorum şöyle: "ya bu veganlar doğal seleksiyon sonucu ölse de başkalarına zarar vermeseler bari".

Bu örnekte olduğu gibi, veganlara yönelik tüm bu haksız saldırıların temelinde vegan olmayanların duyduğu vicdan azabı olduğunu düşünüyorum. Bizim gibi kanlı canlı bir hayvanı öldürüp yemek, aslında hiç hoşumuza gitmiyor. O lezzetli yemeği çiğnerken aklımıza bu geldiğinde, tadı bir anda değişiveriyor. Bunun yaşamak için yapmaya mecbur olduğumuz bir şey olduğunu düşünmek, vicdanımızı rahatlatıyor; ama veganların varlığı buna engel oluyor. Çünkü başka bir alternatif daha olduğunda, et yemek artık bir seçim oluyor. Bu durumda vegan olmayanlardan çok az bir kısmı (benim gibi) veganların esasında haklı olduklarını itiraf edip, ileride vegan olabileceğini düşünerek bu vicdan azabıyla başa çıkıyor. Vegan olmayanların çok büyük bir bölümü, bu konu üzerine hiç düşünmeyerek, konuşmayarak, izlemeyerek, okumayarak vicdanlarını koruma altına alıyorlar. Bu olayda karşımıza çıkan bir grup ise, veganlara saldırmayı ve aslında onların "psikolojik sorunlu, düşük zekalı, vs" olduklarını iddia ederek, onlara hakaretler ederek, hiç de ahlaki olmayan bir yola sapıyorlar (ki sayıları hiç de az değil).

Ben bir vegan değilim ve eski insanların hayvanları evcilleştirilmesi hakkında şöyle düşünüyorum: Bir hayvanı bakım ve koruma altına alıp (yani aç kalmamasını sağlayıp avcıların onu avlamasına engel olup) bir de onun üremesine yardımcı oldukları için, sanayi devrimi öncesinde insanların hayvanları besliyor ve sonra da onları yiyor olmaları, iyi bir şey olmasa bile, o kadar da kötü bir şey gibi durmuyor. Ancak günümüzde hayvancılık öyle bir hale gelmiş durumda ki; savunulacak, hoş görülecek hiçbir yanı yok. Hangi kelime daha iyi tanımlar bilemiyorum: "Sömürü", "katliam", "vahşet"... Buradaki durum o kadar rahatsız edici ki, vicdanlı ve dünyanın geleceği üzerine düşünen insanlar bu konuya mutlaka takılıyorlar. Yuval Noah Harari'nin Sapiens kitabını okuduysanız örneğin, bu konuya önemlice bir yer ayırdığını hatırlıyorsunuzdur.

Gelecekteki ideal bir dünyada, gezegendeki tüm bilinçli canlılar ve onların besledikleri, onlarla yaşayan (evcil) canlılar, hiçbir canlı öldürülmeden hazırlanmış besinleri tüketiyor olacaklar (Birçok vicdanlı insan gibi benim de hayalim bu). Eğer bu ideal dünya bir gün gerçek olacaksa, bu, günümüz veganları sayesinde, onların oluşturdukları bilinç ve ön ayak oldukları yaşam tarzı sayesinde olacak.

 

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.