Jump to content

Endokrinoloji – Tiroid Bezi


Biyoloji Günlüğü

Önerilen İletiler

Biyoloji Günlüğü

TİROİD BEZİ

– Tiroid bezi, Amfibilerdeki bir iki örnek hariç, bütün omurgalı türlerinde bulunan bir endokrin bezdir.

– Bez, milattan önceki yıllarda yazılmış olan tıp kitaplarında insanda tanımlanmış ve daha sonraları da Wharton 1600’lü yıllarda beze, insanda bir kalkan şekli göstermesi nedeniyle, eski yunanca da bu anlama gelen thyreos adını vermiştir.

– Tiroid bezi, diğer endokrin bezlerden yapısal ve fonksiyonel olarak farklıdır.

– Yapısal olarak, vücutta tek foliküler yapıda olan endokrin bezdir.

– Fonksiyonel olarak da tiroid bezi salgısının ön şeklini ürettikten sonra bir süre, bu salgıyı saklar ve daha sonra vücudun ihtiyacına göre, son şeklini alan salgı ürünü bezden boşalır.

– Diğer endokrin bezlerden farklı ikinci bir fonksiyonel özelliği de, bezin çok fazla miktarda iyot biriktirebilmesidir. Bez, kan plazmasından 50-200 misli kadar fazla iyot içerir.

Tiroid bezinin farklı hayvan gruplarındaki anatomisi

-Omurgasız hayvanlarda, omurgalılarda bilinen anlamda tiroid bezi yoktur.

– Ancak, bazı omurgasız örneklerinde tiroid bezine analog yapılar vardır, diğer bazılarında ise, tiroid hormonlarına benzeyen salgıların varlığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Örneğin, süngerlerin ve mercanların kalkerli iskeletleri analiz edildiklerinde, yapıca tiroid hormonlarına benzeyen iyotlu tirozinleri içerdikleri saptanmıştır.

– Deniz analarının metamorfozlanmaları esnasında, vücutlarının neresinden salındığı henüz saptanmamış olan, tiroksine benzer bir maddenin üretildiği bilinmektedir.

– Midyelerin bissus iplikleri, Toprak solucanlarının ketaları ve Tatlısu salyangozlarının radulaları iyotlu proteinleri içermektedirler.

– Bu omurgasız örneklerinde, tiroid bezi olmamasına rağmen, iyotlu proteinlerin ya da tiroksine benzer maddelerin üretimi, muhtemelen deneysel olarak tiroid bezleri çıkarılmış memeli hayvanlarda olduğu gibidir. Yani, çeşitli vücut dokuları, hayvanın ihtiyacı için, bu tip salgı üretimi yaparlar.

– Memelilerde deneysel olarak tiroid bezi ameliyatla çıkarılmış bireylerde, bazı vücut dokularının hücreleri belirli proteinleri, belirli oranlarda iyotlar. Bu yolla da, çok düşük düzeyde de olsa tiroid hormonlarına benzer hormonların üretimi yapılmış olur.

– Bütün omurgalıların tiroid bezlerindeki temel ortak yapı, bezin foliküllerden yapılı oluşudur.

– Protokordatlarda, kordalılarda bulunan tipik tiroid bezi yoktur. Ancak örneğin, Amphioxus’ ta olduğu gibi, farinksin ventralinde bulunan endostilin tiroid bezi ile fonksiyonel yönden benzerlikleri vardır.

– Endostil hücreleri tiroid bezi folikül hücrelerinde olduğu gibi, iyodu tutarlar. I131 verilen hayvanlarda endostil hücrelerinin, radyoaktif iyodu bağladıkları deneysel olarak gösterilmiştir.

– Bu sonuç, endostilin tiroid bezi salgısına benzer, salgılama yaptığını işaret eder.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.