Jump to content

Biyoteknolojinin başlıca kullanım alanları nelerdir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Biyoteknolojinin kullanım alanlarının başlıcaları aşağıda verilmiştir.

              İlaç ve sağlık alanında kullanımı

              Yukarıda ifade edildiği gibi ilaç sanayinde rekombinant DNA teknolojisiyle antibiyotiklerin, aşıların, enzimlerin büyük miktarda üretileceği yeni yöntemler geliştirilmiştir. Biyoteknolojinin ilaç ve sağlık alanında kullanımı seksenli yıllarda hızlanan insan genlerinin haritasının çıkarılmasına ilişkin çalışmalara paralel olarak yoğunlaşmıştır. İki binli yıllardan sonra  gelişen teknolojiler aracılığıyla genlerdeki mutasyonların kanser, kalp hastalıkları vb. gibi çeşitli genetik hastalıkların tedavisinde kullanılması olanaklı olabilir. Biyoteknolojinin bir diğer sağlık alanındaki kullanımlarından biri de klinik uygulamalardır. Örneğin; hepatit B aşısı geliştirilmiştir son yıllarda da rekombinant DNA tekniklerinin kullanılması ile HIV aşısının geliştirilmesi yönünde adımlar atılmaktadır.

              Enerji ve askeri alanlarda kullanım

              Dünyada enerji kaynaklarının gittikçe azalması ve enerji sıkıntısı nedeniyle biyoteknolojinin yeni yakıt görevi görebilecek madde üretiminde kullanılmasının yanı sıra biyolojik silahlarla birlikte askeri alandaki ileri teknolojik gelişmelerde kullanımı yönünde gelişmeler kaydedilmektedir. Ancak sonuçları net olarak bilinmediğinden biyoteknolojinin bu alandaki kullanımı da diğer alandaki kullanımı gibi insanları hem heyecanlandırmakta hem de kaygılandırmaktadır.

             Tarım ve hayvancılık alanında kullanımı

             Bitkisel üretimde biyoteknoloji bitki ıslahı çalışmalarıyla başlamıştır. Bitki ıslahının başlangıcı insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanların göçebe yaşamından yerleşik döneme geçilmesiyle bitkisel üretim başlamış ve tarımın gelişmesiyle yüksek verimli bitki türleri ekilmiş ve ıslah edilmişlerdir. Ancak Dünya nüfusunun artması ve diğer taraftan ekili alanların  azalması gibi nedenlerle ıslah çalışmaları daha bir biyoteknoloji çatısı altında toplanmıştır. Buna bağlı olarak son 50 yılda ciddi bir tarımsal verim artışı gerek bitkisel üretimde gerekse hayvansal üretimde sağlanmıştır. 

            Gıda sanayinde ve diğer sanayi alanında kullanımı       

            Biyoteknolojinin gıda sanayinde kullanımı biraz daha sınırlı amaçlar çerçevesinde olmaktadır. Ağırlıkla raf ömrü uzun, besleyici değeri daha yüksek olan ve daha ucuz gıda ürünlerine duyulan gereksinim biyoteknolojinin gıda sektöründeki kullanımını daha da artırır.

             Gıda dışında biyoteknolojinin önemli kullanım alanlarından biri  de;  Türkiye’de önemli bir sektör olan tekstil sektörüdür. Bu alanda dokuma sırasında kumaşın zarar görmesini engelleyici enzimlerden yararlanılmaktadır. Bu enzimlerin kullanımı geleneksel üretime göre daha çevreci, daha temiz, güvenilir ve ekonomik olarak değerlendirilmektedir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.