Jump to content

Böceklerin doğada baskın olma sebepleri nelerdir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Böceklerin, bolluğu ve zarar meydana getirerek ekonomik yönden önemlerini arttırmaları “Çoğalma Güçleri” ve “Canlı Kalma Yetenekleri” ne dayanır.

1. Uyum Yeteneği: Sürekli olarak kar ve buzlarla kaplı bölgelerin dışında, dünyanın her yerine yayılmış olup birikinti sulardan, küçük bir tohumun içine kadar her çeşit çevrede gelişebilecek şekilde evrimleşmişlerdir.

2. Küçük Vücut: Fosil formlarla bugün yaşayanlar karşılaştırıldığında, böceklerin, küçük vücutlu olma yönünde değişim geçirdikleri görülür. Bu durum daha az besinle yetinmelerini, büyük populasyonların daha dar alanda yaşamasını, düşmanlarından daha
kolay saklanmalarını sağlamıştır. Bugün yaşayan türlerin boyları 0,2 mm (parazit formlar) ile 26 cm (cadı çekirgeleri) arasında değişir.

3. Vücut Örtüsü: Vücutlarının kimyasal ve fiziksel etkilere karşı son derece dayanıklı olan bir dış iskeletle örtülü olması, yaralanmalara karşı koruduğu gibi, buharlaşmaya engel olduğu için kuraklığa karşı da dayanıklı olmalarını sağlamıştır.

4. Başkalaşım: Gelişim evrelerinde larvaların, çoğunlukla erginden farklı bir ortamda, farklı bir besinle beslenmeleri rekabet ortamını ortadan kaldırmıştır. Ayrıca tam başkalaşımda görülen pupa evresi yaşam koşullarının uygun olmadığı ortamda dayanıklılığı
arttırmaktadır.

5. Uçma Yeteneği: Omurgasızlar içinde sadece böceklerde görülen bu özellik sayesinde, yaşayabilecekleri en uygun ortamlara yayılabilmiş, düşmanlarından kaçabilmiş, besin ve ayrı cinsiyetteki bireylerin birbirlerini bulmaları kolaylaşmıştır.

6. Üreme Yeteneği: Oldukça büyük miktarda yumurta meydana getirmeleri, senede birden fazla döl verebilmeleri ve uygun koşullarda partenogenetik üreyebilmeleri, yalnızca tür sayısı bakımından değil birey sayısı bakımından da büyük boyutlara ulaşmalarını
sağlamıştır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.