Jump to content

Babalık testi nedir, nasıl yapılır, süresi ne kadar, nerede yaptırılabilir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Babalık testi nedir? Nasıl yapılır?

Genler; insan vücudundaki her hücrede bireyin kendine özgü genetik bilgilerini içerir ve DNA’da her genden iki kopya bulunur. Bu kopyalardan bir tanesi anneden gelirken diğeri babadan gelir.

Babalık Testi yapılırken babanın ve çocuğun ortak olması gereken DNA bölgeleri birbirleri ile karşılaştırılır. Eğer çocuk ile babanın analiz edilen gen bölgeleri aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek babasıdır. Çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayınınki ile eşleşmiyorsa, test edilen baba çocuğun gerçek babası değildir.

Babalık test iki aşamadan oluşur: DNA parçaları, adli tıpta kullanılan aynı elektroforetik teknik kullanılarak analiz edilerek, bir bireyin kendine has özellikleri (“genetik parmak izi”) kurulduktan sonra, biyoistatistik prosedür % 100’e yaklaşan doğruluk oranı ile babalık olasılığını belirlemek için kullanılır.

Babalık testinin yapılacağı merkezin önemi nedir?

Babalık testi için merkezimiz Almanya’da hizmet veren IMMD ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır. Almanya’da ciddi prestije sahip IMMD genetik tanı merkezinin babalık testleri ile ilgili verdiği raporlar Alman mahkemelerine delil olarak sunulabilecek kadar güvenilirliğe sahiptir.

Babalık testi için anne ve babanın onayı gereklimidir?

Babalık testi yapılırken mutlaka analiz yapılacak kişilerin onayı alınmalıdır. Testin yapılacağı kişi 18 yaşından küçük ise resmi anne ya da resmi babadan onay alınması gerekmektedir. Kişilerin onayı alınmadan analiz yapılması genetik hastalıklar tanı merkezleri yönetmeliğinin 19. Maddesine göre yasaklanmıştır.

Babalık testi hangi örneklerden çalışılabilir?

Babalık testi yapılacak kişilerden özel setimizle alacağımız birkaç damla kan yeterli olmaktadır. Ayrıca ağız mukozasına sürülen pamuklu çubuklarla da çalışma yapılabilmektedir.

Babalık testi için kimlerden örnek alınmalıdır?

Baba ve çocuktan örnek alınması yeterlidir.

Babalık testi süresi kaç gündür?

Babalık testi 7–10 iş günü içerisinde sonuçlanır.

Babalık testi SGK kapsamına girer mi?

Babalık testi teşhis ve tedavi edici test kapsamına girmediği için SGK kapsamına girmiyor.

Babalık testi sonuçları mahkemede delil olarak kullanılabiliyor mu?

Özel genetik tanı merkezlerinde yapılan babalık testi sonuçları sadece bilgilendirme amaçlıdır. Mahkemelerde delil olarak kullanılamaz. Adli tıp kurumlarından alınan sonuçlar mahkemede delil olarak kullanılabilir.

Babalık testi sonuçlarını kimler öğrenebilir?

Sonuçlar gizlilik prensibi çerçevesinde sadece test yapılan kişilere elden rapor teslimi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Telefonla ya da diğer yollarla asla başka bir kimse ile bilgi paylaşımında bulunulmamaktadır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.