Jump to content

Bilim insanları uyarıyor: Süpermikroplar, el dezenfektanlarına daha dayanıklı büyüyor.


Önerilen İletiler

 

Çok kuvvetli hastane dezenfektanı bile, antibiyotik dirençli organizmalara karşı etkinliğini yitiriyor. Bilim insanları uyardı: Bakteriler alkol bazlı el dezenfektanları karşısında hayatta kalmak için uyum sağlamayı öğrendiler. Özellikle de alkol, mikropları daha dirençli hale getiriyor.

Özellikle de VRE (Vankomisin Dirençli Enterokok) olarak bilinen bir bakteri grubu, alkole karşı bir mutasyona uğramış görünüyor.

Avustralya'daki Peter Doherty Enstitüsü'nden moleküler mikrobiyolog Tim Stinear : “Bu, hastane el hijyeninin sonu değildir, ancak sadece alkol bazlı dezenfektanlara ve VRE gibi bazı bakterilere güvenemeyiz. Burada ek prosedürlere ve politikalara ihtiyacımız olacak. Bu da, hastane için, alternatif dezenfektanlar, belki de klor bazlı süper temizleme rejimleri olacaktır." dedi.

Araştırmacılar, 1997-2015 yılları arasını kapsayan dönemde, Avustralya hastanelerinde alkol bazlı el dezenfektanlarının yaygın olarak kabul edilmesinden önce ve sonra hastalardan alınan toplam 139 Enterococcus faecium örneğini test ettiler. Bu numuneler dezenfekte edici bir alkol solüsyonuna maruz kaldıktan sonra, 2010'dan sonra toplanan bakterilerin maddeye on kat daha fazla tolerans gösterdikleri bulunmuştur.

2012'de kafese konulan E. faecium suşuna sahip olan farelerin, bunu daha çok dışkılarında göstermesi de açık bir kanıtı oldu:  Alkol, önceki suşlara kıyasla, etkili değildi. Daha sonraki bakteri suşları daha dirençli olduğunu kanıtladı.

Ek olarak, alkole dirençli bakterilerin ek genetik analizi, hücre metabolizmasına bağlı spesifik genlerde mutasyon geliştirdiklerini ortaya çıkardı. Ancak, alkole direnç, bakterinin genel olarak antibiyotiklere karşı direncinden farklı bir genetik temele sahip gibi görünüyordu.

VRE grubu bakterileri, özellikle bağırsak floralarını bozan bir antibiyotik tedavisi gören hastalar için tehlikelidir. VRE mikropları, idrar yolunda, yaralarda ve kan dolaşımında enfeksiyonlara neden olabilir ve zaten çeşitli antibiyotik sınıflarına da dirençlidir.

Bu arada, alkollü losyonların, hastanelerde MRSA (Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus) enfeksiyonlarının azaltılması da dahil olmak üzere birçok yönden etkili olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu dezenfektanlar, esasen, onları öldürmek için bakterilerin hücre zarlarını bozarlar.

Ancak, bu el losyonlarının diğer prosedürlerle birlikte kullanılması gerekebilir. Araştırmacılar her zaman doğru şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor. İnsanların 20-30 saniye (önerilen süre) boyunca ellerini tam olarak temizleme konusundaki isteksizliği, bu bakterinin mutasyona uğrama ve dirençlenme şansının nedenlerinden biri olabilir. Ayrıca, daha uzun süreli el yıkamanın yanı sıra, daha yüksek oranda alkol ve daha etkili hasta izolasyonuna sahip el dezenfektanlarının da yardımcı olabileceğini söyleyip, tavsiye ediyorlar. Daha kapsamlı temizlik rejimlerine de bakmalıyız diyorlar.

 

Kaynak

now-wash-your-hands_1024.jpg

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.