Jump to content

İnsan gerçekten tek eşli midir?

Konuyu değerlendir


Ulaş Gürlek

Önerilen İletiler

Ulaş Gürlek

İnsan gerçekten tek eşli midir? Medeniyet kurulmadan önceki atalarımızın sosyal ve cinsel ilişkileri nasıldı. Bu konuyu tüm açıklığıyla bilmek istiyorum. Anlata bilir veya bir kaynağa yönlendirebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Kubilay Gökberk Özcanlı 
Doğukan Turan, Şimdi yazdı:

Erkek çok eşli kadın az eşlidir eşey hücrelerinde de anlayabiliriz bunu ama kültürel olarak tek eşlilik

Az eşli mi ? :)

Yorum bağlantısı

Sercan Kuyucu erkek günde yüz binlerce üreme hücresi üretip günde en az 2 kere çiftleşip çocuk yapabilecekken kadın sadece ayda 2 tane üreme hücresi üretip ortalama 10 ayda bir çocuk sahibi olabiliyor bu yüzden erkek ve kadın arasında eş sayısının farklı olması normal karşılanabilir

Yorum bağlantısı

Koşullara göre değişir. Mesela Alaska'da poliandri vardır ama ilkellik olarak görülmez. Tam tersi Ortadoğu'da poligami vardır ve ilkellik ya da yobazlık olarak görülür.

Yorum bağlantısı

Kısa cevap: "ılımlı çok eşliyiz"

Eskiden şempanzelere göre daha az hareketli bir eş değiştirme alışkanlığımız olduğu tahmin ediliyor. Büyük primatlardaki testis boyları ve dimorfizm (cinsiyetler arası boyut farkları) kriter alındığında, biz şempanze ile gorillerin arasında kalıyoruz. Goriller harem kuruyor, şempanzeler ise çok eşli. Şempanzelerde erkekler arasındaki rekabet, sperm miktarı avantaj sağladığından, testis boyutunu arttırıyor, dişi-erkek boyutu ise çok aşırı değil. Gorillede ise erkekler harem için kavga ettiğinden, dişi-erkek farkı fazla, testisler küçük. Gibonlarda ise tek eşlilik geçerli - erkekle dişi aynı boyutlarda. 

Tarım sonrasında, 8000 yıl kadar önce, 17 kadına karşılık bir erkeğin çocuk sahibi olduğu tespit edildi. Sonrasında tek eşliliğin yaygınlaşmasıyla, oran ortalamada tekrar 2:1'e geriledi. Yani şu anda ortalamada her iki kadın ataya karşılık bir erkek atamız var. Beslenme imkanları ve sınıfsal yapı, eş sayısında belirleyici.

Tek eşliliğin avantajı, erkeğin yavrulara daha fazla bağlanması. Bunu dişiler arasındaki dayanışmayla birleştirince, zor bir iş olan çocuk büyütmek, kısmen kolaylaşıyor. Ancak gene de hiyerarşideki güçlü erkeklere ulaşmak da dişiler açısından bir rekabet başlığı. Kapalı toplumlarda aldatma daha kontrol altındayken, kalabalık şehirlerde anonim kalma imkanları artınca aldatmalar da artıyor. Genel olarak daha sağlıklı/yüksek statülü eşe, en az sorumlulukla ulaşma eğilimi var, diyebiliriz. Ancak tek eşliliğin sağladığı düzenden de kolay kolay vazgeçemiyoruz.

Yorum bağlantısı

Muhammed Yusuf Bazı kabilelerde kadınların çok eşli olduğunu duyMUŞtum. Tek eşli kültür birazda batılı medeniyetlerin dayatmasıdır birazda toplumsal tabular normlar gibi zihinlerde uydurulmuştur. Tıpkı giyinme mahremiyetleri gibi (bazı toplumlarda kadın memesi ve vücudunun görünmesinin mahrem sayılmaması gibi) . Normslde İnsanlar imkan olduğunda çok eşliliğe meyilliliği fazladır.

Yorum bağlantısı

Neslihan Dscn Tek eşlilik seçim meselesidir. Bir sosyoloji kitabında okudum doğada memeli hayvanlarin dişisi doğum ve sonrası dönemde yalnız kalıyor fakat bir kuş türü (memeli olmadığını biliyorum)ve kızıl tilki bu iki türün yavrusu ileri derecede bakıma muhtaç o yüzden erkek yavruları kendini toparlayana kadar dişiye eşlik ediyor konu bundan ibaret hayvanlar aleminde

Yorum bağlantısı
Hakan Salihoğlu

Hem normal hemde psikolojik açıdan bakınca tek eşlilik hem sağlıklıdır hemde bizlere düzenli hayat vaad eder. Günümüzde insanlar özgür seks yapmaya yöneldi. Erkek evliyken ayşe fatma ile yatmak istiyor. Kadın evliyken ahmet mehmet ile yatmak istiyor veya en ufak sorunda boşanıp yeniden evlenmeye yöneliyorlar. Bunlar hem türk toplumunca hem dinimizce hemde sağlık açısından asla kabul görmeyecek şeyler. Yabancı diziler kitaplar dergiler televizyon ve internet dünyası ise özellikle ergenlere su içmek kadar doğaldır diye seksi vurgulamaktadır. Kendisini eşine saklayan kişe sayısı da malesef ki çok azaldı. Ben dün hastaneye gitmiştim. Daha yaşı 16 bile yok kız internetten tanıştığı bir adam ile yatmış ve hastalık kapmış. Hastalık ise tedavisi olan bir şeyde değil ve o yaşta hayatını kararttı kısaca. Adam nerde peki yok. Neden yok hesabı fake hesapmış ve bu olaydan sonra hesabı silip sırra karışmış. Neyse ben kendimce komuşayım nişanlı bile olsam evlilik öncesi ilişkiye karşıyım. Tek eşliliği savunuyorum ve evliyken başkasıyla yatma veya öncesinde yatma gibi şeyleri çok yanlış olarak düşünüyorum. Psikolojik kısmı ve sağlık sorunları derken çok eşlilik bana asla hitap etmiyor. Lgbt mevzularıda günümüzde zirve durumdayken hastanelerde cinsel yolla bulaşan hastalıklarda aşırı derecede artmış durumdadır.

Yorum bağlantısı
Şule Gökdeniz Peker

Şule Gökdeniz Peker Kadın ve erkekler için biyolojik yatkınlıklar bilindik. Tartışmayı gereksiz buluyorum. Ancak her iki cins de kişiliklerine göre genellemelere uymayan ilişki tarzları seçebiliyor. Gözlemime dayanarak erkeklerin de iddia edildiğinin aksine psikolojik olarak tek eşli olmaya yatkın olduğunu düşünüyorum. Örnek olarak eşini aldatan bir erkek tekrar bir başka kadınla beraberliğini sürdürüyor. Bir bağ kurmadan bir-çok kadınla beraber olabileceği bir yaşam tarzı seçmiyor. Seçen olabilir ama görece az. Hatta erkek genelde bir başka kadın devreye girmeden var olan ilişkisini bozmuyor. Kadınlarda durum farklı. Kadının eşini terk etmesi için bir başka erkeğin etki alanına girmesi şart değil. Yaşamını tek başına da sürdürebiliyor.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.