Jump to content

Siz de devlet yönetiminde biliminsanı olsun isteyenlerden misiniz?

Konuyu değerlendir


Ünsal Çetinkaya

Önerilen İletiler

Ünsal Çetinkaya

Anlam veremediğim bir şekilde insanlar bilimadamlarını devlet yönetiminde görmek istiyor. Bu grup da dahil olmak üzere pek çok yerde bunun ifade edildiğini gördüm. Bunun ne gibi bir yarar sağlayacağını anlayabilmiş değilim. Sizlerin neler düşündüğünü, özellikle bu fikri savunan insanların açıklamalarını duymak isterim.

Şahsi fikrim, yönetim için eğitim almış yönetimde, bilim için eğitim almış bilimde çalışmalı.
Dawkins sanırım buna çok hoş bir örnek. Gelecek üzerine pek çok planı, tahmini, hayali ve açıklaması mevcut. Her ne kadar anlamaya, anlam vermeye gayret göstersem de kendisini sığ buluyorum. Pek çok tahmininde insanlar bir Nietzsche tanımlamasında olduğu gibi süper-insana dönüşüyor. Savaş, zulüm, katliam ve buna benzer herşey son buluyor. Sevgi kelebeği olarak el ele tutuşup barış halayı çekiyoruz.
Ne yazık ki, kötü nedir? Kötü niçin var olmuştur? Kötünün kökeni nedir? Aslında kötü yoktur da biz mi bu manayı veririz kavramlara ve olgulara? Bunların hiç birine cevabı yok beyfendinin.
Dawkins sadece bir örnek. Güç niçin vardır ve nasıl kullanılır? Otorite niçin gereklidir? Özgürlük niçin ancak kurallar bütünüyle var olabilir? Adalet niçin her daim eşitlik değildir?
Neredeyse daha evvel konuşmalarda lafı geçmiş hiçbir bilimadamının bu gibi sorulara ve anlayışlara kendi aklında bir karşılığı yokken niçin bir bilimadamını devlet yönetiminde görmek istiyorlar anlamıyorum.

Süper-insan fikri ise insan varoluşuna ve insanın kendi doğasına aykırı tamamiyle. Zira biz daha da evrildikçe hatta bir üst benliğe ulaşınca evrenin bir kaos (olabildiğine rastgelelik) oluşu değişmiyor. Böylesine büyük bir kaos içerisinde, özgür irade sahibi bir canlı var olmak isteyecektir. Kabul edin veya etmeyin, birinin var olması bir başkasının yok olmasıdır. Büyük ölçüde... Var oluşu da ''kötü'' adletmek mantık dışı geliyor açıkçası.

Burada bahsettiklerim genelde insanların biliminsanı - yönetici konusunu bir nedenselliğe bağlamak için kullandığı iddialar. 
Bense yersiz buluyorum. 
Daha ziyade şahsi fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Yorum bağlantısı

İnsanların bilim adamı istemesi, işi ehline bırakmak istemesinden kaynaklıdır. Ayrıca devlette hangi görevde olursa olsun kişi, uzmanı olduğu konuda, dünyadaki güncel haberleri, değişen yöntemleri vs günceli yakalamalıdır. Kişiler arasındaki fikir alışverişiyle bile en uygun yol, yöntem vs bulunabilir. Böylece, sorgulama ve denetim de sağlanmış olur.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.