Jump to content

Zebra Köpek Balığı Erkeksiz Üredi! (Eşeysiz)


Önerilen İletiler

Çiftleşebileceği bir erkekten uzun süre ayrı kalan bir köpek balığı türü kendi yavrusunu kendisi üretme yetisi geliştirdi.

Leonie isimli zebra köpek balığı (Stegostoma fasciatum), en son 1999 yılında, Avustralya’nın Townsville kentindeki bir akvaryumda erkek bir partnerle çiftleşti ve beraberliklerinden iki düzineden fazla yavru dünyaya geldi. Ancak 2012 yılında erkek köpek balığı ayrı bir akvaryuma taşındı. Bu ayrılıktan sonra, Leonie’nin, herhangi bir erkekle teması olmadı. Ancak son derece şaşırtıcı bir biçimde, 2016 yılının başlarında dişi köpek balığı, üç yavru dünyaya getirdi.

University of Queensland’den araştırmacılar, bu garip ve merak uyandırıcı durumun nedenlerini araştırmayabaşladılar. Mevcut ihtimallerden birisi, Leonie‘nin son beraberliğinden sperm depolamış olabileceği ve sonrasında bu spermleri yumurtalarını döllemek için kullanmış olabileceğidir. Ancak, genetik testler, yavruların yalnızca anneden gelen DNA’yı taşıdıklarını gösteriyor, ki bu da; yavruların eşeysiz (aseksüel) üreme sonucu dünyaya geldikleri anlamına geliyor.

 

    zebra köpekbalıÄı ile ilgili görsel sonucu

Bazı omurgalı türleri, normalde eşeyli (seksüel) üreseler bile, eşeysiz üreme kapasitesine sahiptir. Örneğin; bazı köpek balığı türleri, hindiler, Komodo ejderleri, bazı yılanlar ve bazı fareler. Ancak daha önce eşeyli üreme tecrübesi olan dişilerde eşeysiz üreme görüldüğüne dair çok az rapor vardır. Yalnızca –esaret altındaki– bir fulyabalığı ve bir boa yılanı, eşeyli üremeden eşeysiz üremeye geçiş yaptığı belgenen dişi hayvanlar olmuştur. Her iki üreme biçimi kapasitesine de sahip türlerde, eşeysiz üremeden eşeyli üremeye geçişe dair görece daha fazla gözlem olsa da, eşeyli üremeden eşeysiz üremeye geçişe dair daha az gözlem söz konusudur.

Köpek balıklarında eşeysiz üreme, yumurta hücresinin komşu hücre olarak bilinen tek hücreli kutup hücresi tarafından döllenmesiyle oluşabilir. Ancak bu durum da, “iç-melezlenme”ye neden olarak dişinin genetik materyalini içerir. Bu “uç” üreme biçimi, genetik çeşitliliği ve uyum yeteneğini azalttığından dolayı pek çok nesil için bir hayatta kalma stratejisi değildir. Ancak yine de, çiftleşecek bir erkek olmadığı zamanlarda yeterli bir üreme stratejisi olabilir. Bu durum, bir soyunu devam ettirme mekanizması olabilir. Ta ki, çiftleşmek için bir erkek bulununcaya kadar, annenin genleri dişiden dişiye aktarılır.

Öte yandan, yapılan araştırmaya göre; eşeyli üremeden eşeysiz üremeye geçiş, olağandışı bir durum olmayabilir. Araştırmacılara göre, bu durum, son derece avantajlı görünmesinden kaynaklı, sanılanın aksine oldukça yaygın bir strateji olabilir.

 

Kaynak: Bilimfili

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.