Jump to content

İnfluenza (Grip) virüsü nedir, nasıl bulaşır, tedavisi ve korunma yolları nelerdir?


Önerilen İletiler

İnfluenza virüslerini tanıyalım

İnfluenza virüsleri 3 tiptir. Bunlar;

·         İnfluenza A (İnsanlarda gribe en çok neden olan tip. Konak yelpazesi çok geniştir.)

·         İnfluenza B (Sadece insan)

·         İnfluenza C (Sadece insan)' dır.

Virüslerin yüzeyinde Hemaglütinin (H) ve Nörominidaz (N) denilen iki çıkıntı mevcuttur. İnfluenza A’ nın bilinen 16 hemaglütinin, 9 nörominidaz alt tipi bulunur.

influenzafigure1.jpg

Bulaşması

Grip kişilerin hapşırması, konuşması yada öksürmesiyle virüsün damlacıklar halinde havada asılı kalmasıyla, kirlenmiş yüzeylere temas ve ellerle kişiden kişiye bulaşır. Hasta kişilerle aynı ortamı paylaşmak (1 metre çapta) da temas olarak sayılmaktadır. Virüs bulaştığı yerde 2-8 saat canlılığını muhafaza edebilir.

Daha fazla risk altındaki kişiler:

Hasta kişilerle aynı ortamdakiler, çocuklar, 65 yaş üstü yetişkin insanlar ve kronik hastalığı bulunanlar.

Bulgular

Bulaşan kişilerde 1-4 gün arasında belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bunlar; boğaz ve baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve ateşle (38 üzeri) başlar. Daha sonra eklem ve kas ağrıları, halsizlik ve terleme eklenir. Ayrıca kusma, ishal, gözlerde kızarma, bulantı da gözlemlenebilir. Bazı kişilerde alt solunum yollarına yayılması sonucu, ölümcül olabilen zatürreye neden olabilir.

Sık karşılaşılan soğuk algınlığı (nezle) bulguları ile grip birbirine karıştırılmamalıdır. Grip, 38 derecenin üzerinde ateş, kas ve eklem ağrıları gibi daha ağır bulgulara neden olur ve nezleden farklı bir seyir izler.

Tedavi

Antiviral ilaçlar, hastanın şikâyetleri başladıktan 24-48 saat içinde kullanılırsa etkili olabilmektedir. Ayrıca burun akıntısı ve tıkanıklığını gideren ilaçlar, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, bol sıvı alınımı, hasta odasının sıkça havalandırılması, yatak istirahati önemlidir. Eller sık olarak yıkanmalıdır. Zatürre vakaları, hastanede yatarak tedavi esilmelidir.

Antibiyotikler, influenza virüsüne karşı etkili bir yol olmadığı için (viral hastalıklara herhangi bir etki yapmadıkları için) kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kaynak

Yorum bağlantısı
  • 4 years later...

İnfluenzaya karşı her sene aşı gerekmesinin sebebi de antigendrift ve antigendshift. Hızlı şekilde virüs değişime uğradığı için yeni bir method gerekti aşı üretiminde. Bu da baculovirüzü ile yapılıyor. Hemagglutinin’in genetik bilgisi bakulovirüse geçiriliyor. Virüs daha sonra aşı üretimi için gerekli olan büyük miktarlarda hemaglutinin üreten böcek hücrelerini enfekte eder. Bakulovirüsin görevi sadece hemaglutini genetik bilgisini böceklere geçirmek. 

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.