Jump to content

Yeni Bulunan Virüs Beyin Tümörüne Saldırıyor!


Önerilen İletiler

Yeni Bulunan Virüs Beyin Tümörüne Saldırıyor!

Çalışmasının asıl konusu virüsün beyin kan bariyerini geçip tümöre spesifik saldırı gerçekleştirebilme yeteneğini ölçmek üzerineydi. Ancak araştırmacılar daha fazlasını elde ettiler, virüs kanserli dokuya saldırmakla kalmıyor aynı zamanda vücudun immün sistemini o bölgeye çekerek tümör ile savaşta önemli bir adım daha kaydedildi.

Farelerle yapılan klinik öncesi deneyler gösterdi ki  doğal olarak meydana gelen bu virüsün diğer tedavilerle birlikte kullanılabileceği ayrıca yeni bir kanser tedavisi içinde oldukça iyi bir potansiyele sahip olduğu gözlendi.

Kullandıkları virüs, daha önce kanser tedavisi potansiyeli gösteren, onkolitik bir virüs olarak bilinen bir virüsdür.

Bu virüs memeli ortovirüs tip 3 olarak adlandırıl. RNA virüsleri ailesine aittir.  Öncelikle hedefini tümör hücrelerinin oluşturduğu ve sağlıklı hücrelere ise gözle görülür bir zarar vermediği saptanmış.

Daha önce deneyler yapılarak mekanizma anlaşılmıştır. Ancak bu mekanizmayı beyin tümörü üzerinde ilk kez Leeds Üniversitesi araştırmacıları gösterilmiştir. Çalışmada bu adım çok önemli bulunmuştur. Çünkü reovirüslerin beyini patojenlere karşı koruyan kan-beyin bariyerini geçemeyecekleri düşünülmekteydi.

Yazar Adel Samson diyor ki; ‘’İlk kez bir terapötik virüsün kan-beyin bariyerini geçebileciğinin gösterilmesi, daha agresif seyir gösteren veya nüks eden beyin tümörlerinin bu yolla ve immünterapi ile tedavi edilebileceğini göstermiştir.’’

 Ä°lgili resim

Dokuz hasta, tek doz intravenöz damla yoluyla virüs ile enjekte edilmek üzere seçildi. Hepsi ya vücudun diğer bölgelerine yayılmış beyin tümörlerine ya da hızlı büyüyen gliomalara sahipti - tedavi edilmesi güç olan ve kötü prognoza sahip bir beyin tümörü söz konusuydu.

Tüm denekler için reovirüs tedavisi uygulandu ve bunu takip eden günlerde cerrahi operasyon ile beyin tümörlerinin çıkarılması planlandı.

Araştırmacılar, hastalardan aldıkları reovirüsü tedavisi uygulanmış beyin tümörü örneklerini, sadece cerrahi tedavi almış hastaların beyin tümörü ile karşılaştırdılar.

Araştırmacılar virüsün, deneme hastalarının tümör örneklerinde bulunduğunu ve virüsün kansere ulaştığını açıkça gösterdi.

Ama ayrıca dokuda yüksek miktarda interferon molekülüne ve immün sistem proteinlerine rastlandı. Ekip, bu interferonların tümörle savaşmak için bölgeye beyaz kan hücrelerini çektiğini ifade ediyor.

Alan Melcher diyor ki; ‘’ Bizim immün sistemimiz kanser hücrelerini tanımakta güçlük çeker. Çünkü kanser hücreleri kendilerini bir miktar normal doku hücrelerine benzetirler ve bu şekilde kısmen immün ataktan kaçarlar ve göz ardı edilebilirler. Ama biz burada virüs yardımıyla immün sistemi kanserli dokuya yönlendirebildik.’’

‘’bizim bu çalışmamızdaki temel amacımız reovirüs ile beyindeki kanserli dokuyu enfekte etmek. Ve en önemli kısmı reovirüs ile enfekte edilmiş beyin tümöründe gözle görülür bir immün sistem aktivitesi oluştuğu gözlenmiş.’’

Bu bulgular, kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak hastalara reovirüs tedavisi verildiği bir klinik denemede halihazırda uygulanmaktadır. Bir hastanın tedavisi zaten devam ediyor - glioblastomunu tedavi etmek için 16 doz reovirüs verildi.

Çoklu dozlar verilmesinin nedeni virüsün bağışıklık sistemini harekete geçirme şeklidir. Bu klinik çalışma, kanserin grip benzeri yan etkiler yarattığından ve standart tedavileri daha etkili hale getirip getirmediğinden kanser hastalarının tedaviyi ne kadar iyi tolere edebileceğini belirleyecektir.

"Umudumuz, virüsün vücudun tümöre karşı bağışıklık yanıtını arttırmaya yönelik ek etkisinin, standart tedavi, radyoterapi ve kemoterapi ile öldürülen tümör hücrelerinin miktarını arttıracağıdır."

KAYNAK: ScienceAlert (Direkt ingilizce aslından çeviri olduğu için bazı devrik cümleler oluşmuş olabilir.)

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.