Jump to content

Archaebacteria


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Archaebacteria üyeleri Eubacteria (=gerçek bakteriler)'dan oldukça farklı olup, prokaryotların günümüz sınıflandırılmasında ayrı bir bölüm olarak incelenirler. Bu bakterilerin tümü 16S rRNA genlerine sahip oldukları için filogenetik olarak akrabadırlar. Fizyolojileri evrenin gelişimi esnasında görülen tüm ekstrem şartlara uyum sağlayabilir. Günümüzde Archaebacteria 4 grup altında incelenir: Metanojenler: Metanojen olarak bilinen bakteriler anaerobik şartlarda moleküler hidrojen ve karbondioksitten metan (CH4) üretirler.

Metanojenler, lağım-kanalizasyon çamurlarında, sedimentlerde, inek, koyun, keçi ve insan sindirim sisteminde bulunurlar. İneklerin barsaklarında bulunan metanojen bakteriler, hayvan başına günde 200 litreye kadar metan üretebilirler. Biyolojik olarak üretilen metanın çoğu atmosferde kaybolur. Ancak, yeraltında üretilen metan jeolojik yapılar arasında hapsedilir ve daha sonra doğal gaz olarak çıkarılıp kullanılabilir. Metan, maden arama için kazılan tünellere geçerek orada tehlikeli patlamalara neden olabilir. Göllerde, bataklıklarda oluşan metan ise, su yüzeyinin hemen üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu gruba tipik bir örnek olarak rumen (işkembe)'de bulunan Methanobrevibacter ruminantum verilebilir.

Hipertermofiller: Hepsi 80°C'nin üzerinde pekçoğu da 100°C sıcaklıkta yaşarlar. Bazıları kükürt içeren jeotermal toprak veya sulardan izole edilmiştir. 100°C'nin üzerindeki volkanik habitatlar da yaşama alanlarıdır. Örneğin; Sülfolobus kükürtçe zengin sıcaksu kaynaklarında bulunur.

Thermoplasma: Hücre duvarı olmadığı için Mycoplasma türlerine benzeyen termofilik asidofildir. Hücre zarı Sülfolobus'a benzediği için ve 16S rRNA genini muhafaza ettiği için Archaebacteria içinde yer alır. Kömür ocaklarında bulunur. Örneğin; Thermoplasma acidophilum.

Ekstrem Halofiller: Tuz konsantrasyonunun oldukça yüksek olduğu doğal tuz göllerinde, tuzlu balık ve et gibi ortamlarda yaşarlar. Bu gruba örnek olan Halobacterium bakteriorhodopsin adlı mor renkli pigmenti ile oksijensiz ortama uyum sağlar.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.