Jump to content

Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi engelleyen faktörler


Önerilen İletiler

Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi engelleyen faktörleri iki grupta inceleyebiliriz:

İç Faktörler:

1. pH: küfler 4.5-6.8 mayalar ise optimum 4,0-6,5 gelişim gösterirler.
2. Su aktivitesi: gıdadaki suyun buhar basıncının aynı sıcaklıktaki saf suyun buhar basıncına oranıdır. Gıdalarda bozulmaya neden olan küfler min 0,80 aw de, mayalar 0,88 aw’de, ozmofilik mayalar 0,61, kserofilik küfler ise 0,61 de gelişirler.
3. Oksidasyon Redüksiyon Potansiyeli: bir gıdanın oksidasyon redüksiyon potansiyelini gıdanın kendine özgü O/R potansiyeli, bu potansiyelde meydana gelecek değişimlere karşı gösterdiği direnç (denge kapasitesi), çevredeki atmosferin oksijen gerilimi, atmosferin gıdanın içine girebilme oranı belirler.
4. Besin maddeleri: Mikroorganizmalar gelişebilmek ve çoğalabilmek için su, enerji kaynağı, azot kaynağı, vitaminler, gelişme faktörleri ve minerallere ihtiyaç duyarlar.
5. Antimikrobiyal bileşikler: bazı gıda maddelerinde bulunan bileşikler sayesinde gıda maddesi mikroorganizmalara direnç sağlayabilir. Sarımsakta allisin.
6. Biyolojik yapılar: gıdalarda doğal olarak bulunan yapılar mikroorganizmaların ulaşmasını engeller.

Dış Faktörler:

1. Depolama sıcaklığı: küfler çok geniş bir sıcaklık aralığında gelişebilir. Mayalar ise psikrotrofik ve mezofilik sıcaklıklarda gelişebildikleri halde termofilik sıcaklıklarda gelişme göstermezler.
2. Çevrenin bağıl nemi
3. Çevredeki gazlar ve konsantrasyonları

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.