Jump to content

Sıcaklığın Canlılar Üzerine Etkisi


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Sucul kuş ve memeliler hariç suda yaşayan tüm hayvanlar  poiklotermdir.  Poikloterm canlıların iç sıcaklıkları yaşadıkları ortamın sıcaklık sınırı içindedir. Bazen  çevre sıcaklığından değişik olabilir. Ör, bazı balıkların vücut sıcaklığı yaşadıkları çevreden 10°C daha yüksek olabilir. Buzul kurtçukları donma noktası altındaki suda yaşayabilirler. Çünkü bunların vücut sıcaklığı çevre sıcaklığı ile otomatiklik kazanır. Sıcaklığın 1°C yükselmesi metabolizmayı %10 arttırır. Ör, sıcaklık 10°C arttığı zaman oksijen tüketimi ve CO2 oluşumu iki kat artar. Fakat sıcaklık artması ile metabolizma hızı sürekli olarak artmaz.  Sıcak sularda sucul canlıların günlük besin gereksinmesi, soğuk sulara göre daha fazladır. Bundan başka artan sıcaklık; hayvanın gelişmesini, solunumunu, kalp atışı ve dolaşımını, enzim etkinliğini  ve diğer fizyolojik olaylarını hızlandırır.

Poikloterm bir sucul hayvan kuzeyde güneydekine göre daha yavaş büyür ve belirli bir sürede daha az döl verir.  Kışlama, üreme mevsimi, üreme etkinliği de çevre sıcaklığı ile değişir. Her canlının yaşayabildiği bir sıcaklık aralığı vardır. Bunun dışı öldürücü olur. Fakat bu, bir türün bireylerinde eşey, yaşam evresi ve fizyolojik durumu gibi bazı etmenlerle değişebilir. Genel olarak hayvanlar iki grupta toplanır. Dar bir sıcaklık  aralığında  yaşayanlar stenotermik, geniş sıcaklık aralığında yaşayanlara ötermik denir. Maksimum ve minimum sıcaklık arasında her türün tercih ettiği optimum bir sıcaklık vardır.  Geniş sıcaklık aralığında yaşayan bazı hayvanlar günlük yaşamlarında sürekli olarak farklı sıcaklık alanlarında görülürler.  Ör, Corethra ve bazı planktonik canlılar dipten yüzeye kadar geniş bir alanda yaşayabilirler. Sıcaklık ekstremleri yazın +4°C ile 28°C arasında kışın +4°C ile 0°C arasındadır.

Bazı ephemeroptera, plecoptera, Crustavcea türleri 25°C üzerinde yaşayamadıkları halde bazı dipter ve oligoket üyeleri oksijeni az sıcak suları severler. Soğuk su balığı olarak bilinen alabalıkların yaşadığı su sıcaklığı  yıllık ortalama 10°C’ın üzerinde olmalıdır 22°C’tan yukarı sularda  alabalıklarda bakteriyel hastalıklar artar. Ani sıcaklık değişmeleri  canlılar için öldürücü olabilir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.