Jump to content

Yaz Stagnasyonu veya Durgunluğu


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Yazın hava sıcaklığının gittikçe artışı, yüzey suyunun daha da ısınmasına neden olur. Bir süre sonra 20°C a ulaşan yüzey suyunun yoğunluğu ulaşır, yani hafifler. Hafifleyince de dibe batmaz böylece sıcak ve hafif su yukarıda kalır.  Yüzeyden ısınma devam ettikçe hafifleyerek 20°C a ısınan yüzey suyu altında ki suyla karışamaz bazen yüzey suyu ile  altta ki su arasında ki sıcaklık farkı 15°C tan fazla olabilir. Bu durumda yüzey suyu sadece rüzgarla sirkülasyon yağar. Böyle göllerde kısa bir süre termal bir tabaka görünür. Termal tabakalaşan göllerde 3 tabaka ayrılır. Üst tabakaya epilimnion denir. Epilimnionda su sıcaklığı tek düzedir. Bu tabaka yazın sirkülasyon bölgesidir. Havada ki herhangi bir sıcaklık değişmesi. Bir dereceye kadar epilimnionu her tarafından hissedilir. Epilimnionun altındaki metalimnion veya termoklin tabakasıdır. Termoklin ile epilimnion arasında sıcaklık farkı çok belirgindir.  Bu nedenle epilimniondan termokline geçişte sıcaklık düşüşü hemen fark edilir. Termoklin tabakasının başlangıç noktasını saptamak için yüzeyden dibe doğru sıcaklık düşüşü ölçülür. Eğer sıcaklık düşüşü metrede 1°C’tan az ise bu epilimnionun devam ettiğini gösterir. Sıcaklık azalması metrede 1°C’ın çok üzerine çıktığı zaman bu metalimnionun üst sınırını gösterir. Metalimnionun alt sınırı da bunun gibi fakat aksine bir düzende sağlanır. Metalimniondan alttaki tabakaya veya hipolimniona geçiş, epilimniondan termokline geçişten daha yavaş olur. Metalimnionda sıcaklık değişmesi üst tabakalarda daha fazla olmak üzere aşağıya doğru inildikçe azalır. Metalimnion ilk defa kalın bir tabaka olarak oluşur. Üst sınırı yüzeyden pek farklı değildir. Alt sınırı oldukça derindedir. Her derinlik biriminde sıcaklık azalması mevsim sonuna doğru azalır. Dolayısı ile metalimnion  Gittikçe daha aşağı tabakalara kayarak incelir. Bu durum sonbahar sirkülasyonuna kadar devam eder. Tabakalaşmanın en aşağı tabakası olan hipolimnionun tüm derinliklerinde sıcaklık  hemen hemen aynı olup +4°C’ın altındır.

Termal tabakalaşma meydana geldikten sonra göl yaz boyunca durgunluk periyoduna girer. Yaz durgunluğu süresince metalimnionun üzerinde bulunan epilimnionda sıcak ve rüzgarla sirkülasyon yapabilen su tabakası bol ışıklı , oksijen ve fitoplanktonca zengindir. Hipolimnionda ışık çok az veya yoktur.  Oksijen  ve fitoplanktonca da fakirdir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.