Jump to content

mergen

Üye
  • İçerik sayısı

    10
  • Katılım

  • Son ziyaret

Güncel Profil Ziyaretleri

1.703 profil görüntüleme
  1. çevre şartları genetik üzerinde elbette etkili bunu biliyorum arkadaştan sadece bu konuyu örneklendirmesini istemiştim
  2. @m-sc-10 @botanik çevre koşullarından ne kastediyorsunuz acaba?
  3. açıkçası ben de bekliyordum çılgın teoriler ama pek tutmadı galiba
  4. @botanik yönü konusundaki görüşlerini merak ediyorum doğrusu Bu konuya ek bir yorum yapmak istiyorum ayrıca. İlkel dönemde saç ve sakal traşı bar mıydı? Eğer var ise bu da cinsel seçilim de bir faktör oluşturabilir.
  5. Hormonal tetikleyiciler evrimsel süreçteki alışkanlıklardan kaynaklanıyor olamaz mı? Türkçe makale bulabilirsem eklerim buraya bende.
  6. @zoolog Aslında bunu genellemek mümkün dediğin gibi, örümcek yılan vb hayvanları çoğu insanın sevmemesinin sebebi doğal yaşam halinde bu hayvanların insan için zararlı oluşudur. İnsan bu hayvanlarla uzun yıllar mücadele etmiştir. Onun yanında köpek insanın doğadan yapay seçilimle ıslah ettiği bir noktada kendi ürettiği ve uzun yıllar sosyal ilişki kurduğu bir hayvandır.
  7. @zoolog daha çok cinsel seçilim görüşündeyim, saç sakal vb. yapıların evrimde gelişmesi buna rağmen sırt kılı gibi yapıların körelmesi iklimden ziyade dişi homo sapienslerin vücudu az kıllı ama saç ve sakalı gür olan erkeklerle çiftleşmesi bana iklimsel değişimden daha mantıklı geldi
  8. mergen

    Kanın rengini ne oluşturur?

    Bu konuya bir ek olarak. Bazı canlıların - en bilindik örneği ile istakozların- kanının rengi mavidir. Mavi kanın sebebi ise hemoglobinlerde Fe ( demir ) atomu yerine , Cu ( Bakır ) bulunmasıdır.
  9. Peki evrimsel süreçte neden homo sapiens'in saç ve sakalı bu denli uzayacak kadar evrimleşmiş ? Bu konuda bir fikriniz var mı ?
  10. Öncelikle bu forumdaki ilk konum olacak bu, bunun için sizlerin de desteği ve sohbetiyle bir tartışma bir beyin fırtınası yapmak istiyorum. Charles Darwin'in evrim teorisini ortaya attığında teori herkesin bildiği üzre bilim camiasında çok yankı uyandırdı. Darwin'in teorisinden herkes faydalanmaya ve onun temellerini kullanmaya başladılar. Sosyal Darwinizimin kurucusu Spencer - ki kendisi darwinden çok lamark'ın evrim kuramını savunmaktadır- doğada var olan seçilimin insan toplumları arasında da olduğunu ve ileri toplumların evrimsel olarak üstün toplumlar olduğunu söyleyerek teorisini kurmuştur. Spencer'in teorisinin dayanağı olan en uygunun hayatta kalması kavramı ise bilimsel olarak evrim kuramında yer alan bir nokta değildir. evrimde türlerin mücadelesi sadece kendi aralarında değildir. Türler aynı zamanla doğa ile mücadele eder bu da türler arası rekabetin yanında türler arası dayanışmayı gerektirmektedir. Buna güzel bir örnek olarak afrika'da su alanları ortak olan otoburların yırtıcılara karşı birbirini uyarması görülebilir. Spencer'in görüşü toplumdaki bireylerin de arasında bir rekabet yaratmakta ve toplumsal sınıfların , aynı toplumun insanlarının arasında da bir "evrimsel farklılık" doğurmaktadır. Oysaki evrimsel biyolojide tür içi bireyler arasında özgecilik ve dayanışma çokça görülmektedir. Özellikle de insan gibi sosyal yaşamı gelişmiş canlılarda özgecilik rekabetin önüne geçer ve sürüde ki sosyal yaşam bu canlılar için evrimsel bir adaptasyon haline gelir. Kurt sürülerinde yavruların ortak büyütülmesi buna bir örnektir. Hatta öyle ki sürü halinde olmayan sincaplarda bile özgecilik ve dayanışma görülmektedir. Kimsesiz yavru sincapların başka sincaplar tarafından bulunup evlat edinilmesi buna bir örnektir. Darwin "bu yaşam görüşünde ihtişam var" derken aslında bunu kastetmiştir. Doğa belirli mekanizmalar içerisinde seçilim yapar. Bu seçilim doğanın ve çevrenin şartlarına en uygun olan canlının, en iyi uyum sağlayan canlının soyunu devam ettireceğidir. Spencer'in sosyal evrim kuramı bu üreme- türün devamlı- mekanizmasını göz ardı etmektedir. Toplumları belirli kalıplardaki insanlardan mevcut görmekte ve toplumsal yapıyı gelişime kapamaktadır. Ben sizlere nazaran daha sosyal bilimci kalıyorum sevgili arkadaşlarım, fikirleriniz benim için değerli. Bu Topluluk sayfanın geneline nazaran daha kültürel-antropolojik ve sosyolojik verileri inceleyecek ve bu konularda tartışmalar yürütecektir. Konuya çok genel bir giriş yaptım çok üretici olamadım bu da siz değerli arkadaşlara bir özeleştiri olsun. Cevaplarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.