Jump to content

Biyocoğrafya nedir?


Biyolokum

Önerilen İletiler

Biyolokum

Dünya üzerindeki yaşam çeşitliliği 5 ila 50 milyon arasında değişen farklı canlı türlerinden oluşur. Ancak bu sayının 2 milyondan daha azı bilimsel olarak isimlendirilmiş ve resmi olarak bilimsel literatüre geçmiştir ve belki de bilinen türlerin onlarca kat daha fazlası dışımızdaki dünyada ya da doğa tarihi müzelerinde isimlendirilmeyi beklemektedir. Biyolojik çeşitliliğin en temel bileşenlerinden biri olan türler, kimi zaman kozmopolit dağılımlara sahipken kimi zaman çok sınırlı coğrafi alanlarda da dağılım gösterebilirler. Dolayısıyla küresel anlamda biyoçeşitliliğin coğrafi desenleri tür dağılımlarının çakışması ve bu çakışma sonucunda ortaya çıkan sınırlı dağılım örüntüleriyle şekillenir. Tanımsal olarak biyocoğrafya, biyolojik çeşitliliğin coğrafi desenlerini anlamaya ve bunu belgelemeye çalışan bir bilim dalıdır. Organizmaların dağılımlarının çalışılması olarak da adlandırılan bu bilim dalı, organizmaların tarihsel dağılımlarıyla (tarihsel biyocoğrafya) da ve aynı zamanda güncel dağılımlarıyla da ilgilenir.

Bilim dalları pratik bazı sorularla şekillenir. Bazı sorular da biyocoğrafyayı tanımlayacak şekilde biyocoğrafya ile ilgilenen araştırmacılar tarafından ortaya atılmıştır:

1. Bir tür ya da yüksek bir taksonomik grup (cins, familya, takım ve bunun gibi...) belirgin bir dağılım alanına sahiptir?

2. Bir türü belli bir alanda yaşatan, ve diğer alanlara girmesini önleyen faktörler nelerdir?

3. İklim, topoğrafya ve diğer organizmalarla olan ilişkiler türlerin dağılımını sınırlar mı?

4. Bir dağa çıktığımızda, kayalık kıyılarda dolaştığımızda ya da çöle gittiğimizde yaşayan organizmalar birbirleriyle nasıl değişir?

5. Bir tür kullandığı dağılım alanı nasıl oluşturmuştur?

6. Türlerin en yakın akrabaları nedir ve nerelerde bulunur?

7. Kıta kaymaları, buzul siklusları, iklim değişimi türlerin dağılımını nasıl şekillendirir?

Soru listesi belki de tamamlanamaz ve bu şekilde sürer gider. Ancak kısaca, tüm soruları toparlayacak şekilde, şu soruyu sorabiliriz: Organizmalar dünya yüzeyine nasıl dağılıyordu ve güncel dağılımlarına nasıl ulaştılar? Bu soru biyocoğrafya bilim dalı içindeki en temel sorudur. Biyocoğrafya esasında karmaşık bir bilim dalıdır. Birden fazla biyocoğrafya kitabı olmasına karşın, çok az bilim insanı kendini biyocoğrafyacı olarak isimlendirir. Bunun asıl sebebi biyocoğrafyanın coğrafya, jeoloji, biyoloji gibi alanların kesişim noktasında yer almasıdır. Bu şekilde ilgi alanlarının kesişim noktasında yer alması ise birden fazla bilimcinin, örneğin sistematikcinin, ekoloğun, plaleontoloğun, coğrafyacının, biyocoğrafyadan bağımsız şekilde araştırmalarını yapamamalarına neden olmaktadır. Dolaysıyla biyocoğrafya sentetik bir disiplindir ve aynı zamanda disiplinler arası bir kesişim noktasıdır. Bu sebeple, biyocoğrafya prensip ve metotları doğrultusunda heterojen bir bilim dalı olarak tanımlanır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.