Jump to content

Classis Anthocerotopsida (Boynuzsu Otlar)


Önerilen İletiler

Boynuzsu otlar olarak da adlandırılan bu sınıf, bryofitlerin en ilkel ve küçük grubudur. 6 cins ile 100 kadar tür içerir. Bu grubu diğer bryofitlerden ayıran özellikler şunlardır:

1.   Sporofit nesil, uca doğru incelen bir boynuza benzemektedir.

2.   Sporofit ayağın üstündeki taban kısmında bir interkalar meristeme sahiptir.

3.   Her fotosentetik hücre tek bir kloroplast içerir. Her kloroplastın yeşil alglerin kloroplastlarında olduğu gibi  nişasta depo kısmı olan bir prenoidi vardır.

4.   Arkegoniumlar ayrı organlar değildir, tallus içine gömülmüşlerdir ve çevrelerindeki vejetatif hücrelerle bağlantılıdır.

5.   Gametofit tallusun üst yüzeyinde  stoma benzeri havalandırma porları bulunmaktadır.

6.   Boynuzsu otların gametofitindeki boşluklar genellikle musilaj ile doludur. Bu musilaj içindeki N (azot) fikse eden Nostoc sp. türleri bitkiye azot sağlar.

Anthoceroropsida’da Gametofit

Yassı ve koyu yeşil gametofitleri yapısal olarak diğer bryofitlerdekilerden daha basittir. Gametofit nesil tek ya da çok yıllık, yuvarlak veya hafifçe oblong yapıdadır (Şekil 3.a). Çok az içsel farklılaşma gösterir. Zemine rizoidlerle bağlanırlar. Birçoğu tek eşemlidir, eşem organları tallusun üst yüzeyinde oluşur. Anteridiumlar tallusun üst kısmında örtülü odacıklarda bulunurken, arkegoniumlar sıralar halinde yüzeyin altında yerleşmiştir.

Gametofit, tallusun parçalanması yoluyla eşeysiz olarak da çoğalabilir.

Anthoceroropsida’da Sporofit

Sporofitler diğer sınıflardan farklı olarak uçları incelmiş 1-4 cm uzunluğunda, yeşil iplikler şeklindedir. Belirgin bir epidermisleri ve stoma benzeri yapıları olmakla beraber sap bulunmaz. Gelişim esnasında uçtan yarılarak boynuz görünümü alır. Yeşil kapsülün tabanı gametofite gömülü olarak bulunur (Şekil 3.b).

Sporofit nesil fotosentetiktir ve sporlar salınıncaya değin aylarca yaşayabilir. Bu yarı bağımlılık nedeniyle, yüksek bitki sporofitlerinin tam bağımsızlığına doğru bir adım olarak kabul edilirler. Aslında bazı araştırıcılar bu grubu bryofitlerin içinde değil, eğreltilere yakın ayrı bir bölüm olarak değerlendirmesini daha uygun olacağını düşünmektedir.

Anthoceroropsida’nın Sınıflandırılması

Bu sınıf 1 ordo, 2 familya ve 300 kadar tür içerir. Ülkemizde, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yayılış gösteren türleri vardır.

Örnek cinsler; Anthoceros L., Phaeoceros Prosk. ve Notothylas Sull. ex A. Gray

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.