Jump to content

Fetal Dönem ve Fetal Gelişim


Önerilen İletiler

Fetal dönem 3.aydan doğuma kadar olan süredir.

Fetüs Gelişimi:

CR (crown rump) uzunluğu ile belirlenir.

CR uzunluğu; fetüsün ortalama uzunluğudur

Ya da CH (crown hell) uzunluğu ile de belirlenir.

CH uzunluğu; baş topuk uzunluğudur.

            Uzunluk artışı 3.4.5. aylarda olur. Fetüsün ağırlıklı artışı ise en çok son 2 ayda olur.

            Gebelik süresi en son menstural kanama ile 280 gün (=40 hafta) fertilizasyona göre ise 266 gün (=38 hafta)dür.

Aylık Değişiklikler:

            3.ayın başında baş, CR uzunluğunun yarısını oluşturur. 5. ayda ise baş CR uzunluğunun 1/3 ü kadardır. CH uzunluğunun ¼ ü kadardır. 3.ayda yüz insanı andırmaya başlar. Gözler yanlarda yerleşiktir. Kulaklar normal yerlerinde çıkmışlardır ve extremiteler vücutta orantılı büyüklüklerine ulaşmışlardır. 12. haftada fetüsün cinsiyeti dışardan belli olur. 3.ayın sonunda refleks aktivitesi gösterir. Bu da kasların geliştiğinin göstergesidir. 4–5.aylarda fetüs hızla uzar. Gebeliğin ilk yarısında CR uzunluğu 15 cm dir. 5.ayın sonunda ise ağırlık ancak 500 gr kadardır. 5.ayda fetüs hareketi anne tarafından hissedilmeye başlar. 6. ayda deri kırmızı renkli ve buruşuktur. Bunun nedeni deri altında bağ dokusu oluşmamış olmasıdır. Doğumdan hemen önce deri vernix caseose denilen yağlı beyaz bir madde ile kaplanır. Fetüs ağırlığı doğumda 3000–3400 gr arasındadır.  CR uzunluğu 36 cm CH uzunluğu 50 cm.dir.

Anormal Fetal Büyüme:

            Fetal uzunluk ve ağırlık çok değişkendir. Fetüsün beklenen ağırlığından %10 veya daha fazla eksik olması durumuna IUGR(intrautherin growth retartasyon) denir. Bu tip bebekler SGA(small for gestinational age)adını alır. Bu tip bebeklerde nörolojik bozukluklar, konjinital malformasyonlar, hipoglisemi, hipokalsemi riski artar ve her 10 bebekten 1’i bu sendroma sahiptir.

Prenatal Diagnozi(tanı):

  • En ucuz ve en tehlikesizi ultrasonografi’dir. Plesantal ve fetal büyüklüğü çoklu gebeliklerin ve malformasyonları belirlemek için kullanılır (ör; nöral tüp defekti ).
  • Amniosentez: Bir iğne yardımı ile anne karnından amnion kesesine girilerek 20–30 ml amnion sıvısı alınır. Amnion sıvısının alfa-fetoprotein miktarı ölçülür. Bu proteinin yüksek konsantrasyonlarda bulunması yavrunun nöral tüp defekti ya da spina bifidalı olduğunun göstergesidir. Sıvı içinde yer alan fetal hücreler kültür ortamında çoğaltılarak kromozom anomalileri için analiz edilir. Bu teknikler şu durumlarda kullanılmalıdır.
  1. geç yaşta gebelik (35 yaş sonrası )
  2. ailede nöral tüp defektli bir kişi var ise
  3. daha önceki çocuklarda Down Sendromu gibi anomaliler var ise
  4. herhangi bir ebeveynde kromozom bozukluğu varsa
  5. annede X’e bağlı taşınan resesif taşıyıcılık varsa
Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.