Jump to content

Bilaminar Germ Diski


Önerilen İletiler

Blastositin gömülmesi 1.haftanın sonunda başlar ve 2. haftanın sonuna kadar devam eder. Bu aşamada sinsityotrofoblastlar tarafından salgılanan hCG hormonu erken gebelik tanısı için kullanılır. Gelişimin;

8.gününde; blastosit endometrium stroması içine kısmen gömülmüştür. Embriyoblastın üstündeki tabakada trofoblast iki bölgeye ayrılmıştır. Dışta sinsityotrofoblast ve içte sitotrofoblast tabakaları bulunur. Sinsityotrofoblast tabakasında çok nucleuslu ve hücre sınırları belli olmayan bir yapı vardır. Sitotrofoblast tabakası ise tek nucleuslu hücrelerden oluşur. Embriyoblast tabakası da iki tabakalı bir yapı kazanır. Bunlardan yüksek prizmatik hücrelerden oluşmuş olan üstteki tabaka epiblast tabakasıdır. Alttaki tabaka ise küçük kübik hücrelerden oluşmuştur ve bu da hipoblast tabakasıdır. Bu iki tabaka düz bir disk oluşturduğundan ötürü “bilaminar germ diski” adı verilir.

Epiblast tabakası amnion boşluğuna bakarken, hipoblast tabakası blastosit boşluğuna bakmaktadır. Epiblast tabakası içerisinde amnion boşluğu denilen boşluk meydana gelir.  Epiblasttan köken alan amnioblastlar  bu boşluğu çevreler. Alt sınırını ise epiblast yapar. İmplantasyon bölgesine yakın endometrial dokuda ödem gelişir. Bezler bol glikojen ve lipid içerirler. Bol kan damarı da burada yer alır.

9.günde; blastosit endometriuma daha da gömülmüştür. Endometrium epitelinin dejenere olduğu bölgelerde fimbrin I tıkaç oluşmuştur. Trofoblastlar daha da gelişirler. Bu; özellikle embriyonel kutupta daha da belirgindir. Sinsityotrofoblast içerisinde küçük vakuoller ortaya çıkmaya başlar ve bu vakuoller birleşerek lakünaları meydana getirir. Bu nedenle 9. gündeki evreye “lakuner evre” adı verilir. Abembriyonel kutupta hipoblasttan köken alan hücreler polifere olarak blastosit boşluğunu çevreler ve bundan sonra bu boşluk “exosölom boşluğu” (primitif vitellüs kesesi) adını alır. Bu boşluğu çevreleyen zar ise exosölom zarı (heuser zarı) adını alır. Bu boşluğun tavanını ise hipoblast tabakası çevrelemektedir.

10.günde; konseptus (=embriyoyu ve embriyo dışındaki yapıları oluşturacak dokular) endometriuma tamamen gömülmüştür. Sinsityotrofoblast içindeki lakünalar iyice büyümüştür.

11.-12.günlerde; 11.günde blastosit endometriuma tümüyle gömülmüştür. Uterusun lümenine doğru küçük bir çıkıntı oluşturur, lakünalar arasında bağlantı sağlamıştır. Bu embriyonel kutupta daha belirgin gözlenir. Sinsityotrofoblast tabakası endometrium stromasının daha derinlerine doğru ilerler. Maternal sinozoidlerle bağlantı kurar. Bu kapilleri aşındırır ve lakünalar bu anneye ait kapillerle lakünalar arasında bağlantı sağlanır. Maternal kan, lakünalara doğru akmaya başlar ve utheroplesantal dolaşım başlamış olur. Aynı zamanda yeni bir hücre populasyonu sitotrofoblastın iç yüzeyi ile exosölom boşluğunun dış yüzü arasında belirir.  Bu yapıya extraembriyonik mezoderm adı verilir. Hemen sonra extraembriyonik mezoderm içinde boşluklar görülmeye başlar. Bu boşluklar birleşerek extraembriyonik sölomu meydana getirir. Extraembriyonik mezodermin sitotrofoblast tarafı ise amnionu çevreleyen kısmı extraembrionik somatik mezoderm adını alır. Vitellüs kesesini çevreleyen kısmı ise extraembriyonik splenik mezoderm adını alır. Bu arada endometrium hücreleri büyür. İçleri glikojen ve lipitle dolar. Bunun yanı sıra hücreler arası boşluk damar kökenli sıvı ile dolar ve ödem gelişir. Bu değişikliklere “decudia reaksiyonu”  adı verilir. Bu reaksiyon ilk olarak embriyo çevresinde görülür daha sonra tüm endometriuma yayılır.

13.günde; endometrium yüzeyi tamamen iyileşmiştir. Bu günde seyrek de olsa lakünal boşlukların kan akımının artması nedeniyle bir kanama meydana gelebilir. Bu menstural siklusun tam 28. gününe denk geldiği için gebelik yaşının saptanmasını önleyebilir, menstural kanama ile karıştırılabilir. 13. gün villus yapılarının görülmesi ile karakterizedir. Sitotrofoblast hücreleri proliferasyon geçirerek sinsityotrofoblast içine doğru parmak şeklinde çıkıntı yapar.  Bu sırada hipoblast hücreleri yeni hücreler üretir. Bunlar eksosölom membranının iç yüzeyi boyunca göç eder. Burada yeni bir boşluk meydana gelir. Bu boşluğa seconder vitellüs kesesi adı verilir. Bu boşluk primer vitellüs kesesinden daha küçüktür. Bunun dışındaki extraembriyonik sölom genişler ve corion boşluğunu oluşturur. Bundan sonra sitotrofoblastın iç yüzeyini döşeyen extraembriyonik mezoderm “corion plağı” adını alır. Embriyo bağlantı sapı ile corion boşluğu içerisinde yer alır. Bu bağlantı sapı daha sonra umblical kordonu meydana getirir.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.